Zázračné účinky nového koření jsou známy od Starověku. Poznejte jeho sílu i vy

Bez nového koření se neobejde žádný vývar ani guláš. Nicméně stojí za to vědět, že kromě specifické chuti má také léčivé vlastnosti. Především se využívá pro svůj analgetický a uklidňující účinek. Podívejte se, proč byste alespoň jeden sáček s novým kořením měli kromě kuchyně umístit také do domácí lékárničky.

Co je vlastně nové koření?

Nové koření najdeme prakticky v každé kuchyni. Jedná se o tmavé, červenohnědé bobule tropického stromu pimentovníku, které se trochu podobají pepři. Sklízejí se ještě zelené a suší se na slunci. Pochází ze Střední Ameriky, v současné době se ho nejvíc pěstuje na Jamajce a v Mexiku. Používaly ho už starověké civilizace, které s ním ochucovaly čokoládu.

Ne každý ví, že nové koření se s úspěchem využívá v bylinářství. Obsahuje cenné glykosidy a fenylpropanoidy. Z tohoto koření (ale i z bobkových listů) si můžete připravit nálev a užívat ho buď zevně ve formě obkladů či tonika, nebo perorálně. Sirup z drceného nového koření, cukru a vody pomáhá léčit infekce, má antibakteriální a dezinfekční vlastnosti.

Zdroj obrázku: Freepik

Místo žvýkačky

Při žvýkání po dobu několika minut pomáhá nové koření zmírňovat bolest v krku a zánět dásní, zubů, mandlí a krku. Odstraňuje nepříjemný zápach z úst. Obsažené flavonoidy se aktivně podílejí na detoxikaci těla a zbavování se volných radikálů, což chrání buňky před poškozením. Zlepšují také stav pokožky, vlasů a nehtů a zmírňují akné.

Pravidelná konzumace tiší bolesti hlavy, oběhové problémy, bolesti kloubů a svalů a bakteriální i plísňové infekce. Také snižuje vysoký krevní tlak a zmírňuje rýmu. Nadměrné užívání nového koření ale může způsobit poruchy trávení. Proto by ho neměli užívat lidé trpící kolitidou, reflexní chorobou, žaludečními vředy a jinými nemocemi trávicího systému. Také se nedoporučuje těhotným a kojícím ženám a může negativně interagovat s některými léky.

Zdroj: https://www.organicfacts.net/health-benefits/herbs-and-spices/allspice.html
.

Doporučené články