Zdravé potraviny mohou být i smrtelně nebezpečné. Pozor na oblíbenou zeleninu nebo čokoládu

Napadlo by vás, že v některých potravinách, které denně konzumujeme, se nacházejí životu nebezpečné látky? A to i v takových, které obecně považujeme za zdravé? I například mrkev má svou doporučenou dávku, po jejímž překročení bychom mohli mít zdravotní potíže. Podívejme se blíže na to, co se v naší stravě běžně nachází.

Nadbytek kapsaicinu poškozuje játra

Chilli papričky někteří lidé milují, jiní se jim vyhýbají. Zvýrazňují chuť pokrmů a dodávají jim pálivost. Za ostrou chuť je zodpovědný kapsaicin, přírodní látka, která v malém množství zlepšuje metabolismus, snižuje bolest a množství volných radikálů. Nadbytek kapsaicinu je ale nebezpečný. Může dráždit žaludeční sliznici, způsobovat její pálení a také zhoršovat žaludeční vředy nebo pálení žáhy. Vysoké množství pak může poškodit játra a vést ke smrti.

Doporučený článek:  Česnek je skvělý nejen čerstvý. Ve fermentované podobě prospěje zdraví mnohonásobně víc

Co se týče čokolády, nejčastěji se zdůrazňuje, že při nadbytečné konzumaci rychle vede k nadváze a obezitě. Je také známo, že může způsobit otravu koček a psů, a to i v malém množství. Za vše může teobromin obsažený v kakaových bobech. Málokdo už ale ví, že tato látka je škodlivá i pro člověka. Abyste se však smrtelně otrávili, museli byste sníst 80 tabulek hořké čokolády najednou.

Zdroj obrázku: Freepik

Pozor na zelené brambory

Bez brambor si jen těžko představíme naši kuchyni. Ačkoliv mají pochopitelně i zdravotní přínosy, mohou také obsahovat toxickou látku jménem solanin. Ta na jednu stranu chrání zeleninu proti škůdcům, na druhou stranu způsobuje u lidí bolesti hlavy, horečky, svalovou paralýzu, a v extrémních případech i smrt. Naštěstí solanin najdeme jen v zelených částech hlíz a ve výhoncích.

Doporučený článek:  V centru Prahy jsme našli restauraci, kde stojí jídlo pod 40 Kč. Zato pivo jen v plechovce a za dvojnásobek

Mrkev se považuje za velmi zdravou zeleninu. Je zdrojem betakarotenu, který je prospěšný pro zdraví pokožky a zpomaluje proces stárnutí. Tato látka ale může být ve velkém množství i nebezpečná. Otrava se projevuje bolestmi svalů a kloubů, poruchou funkce jater, menstruačními problémy a smrtí. Najednou byste ale museli sníst asi 30 kilogramů mrkve.

Zdroj: https://www.healthline.com/nutrition/8-health-foods-harmful-in-large-amounts#TOC_TITLE_HDR_10
.

Doporučené články