Oblíbené bylinky do kuchyně vyrostou i na parapetu za oknem

Čerstvé byliny mají v kuchyni své opodstatnění. Z máty je možné připravit výbornou domácí limonádu, tymián nebo bazalku zase upotřebíte při pečení masa. S jejich pomocí lze omezit spotřebu soli. Přitom je velkou výhodou, že na jejich pěstování není zapotřebí velký zahradní záhon. Docela dobře poslouží květináč na okenním parapetu. Které bylinky je možné takto doma vypěstovat?

Jak doma pěstovat bylinky

Na pěstování bylinek v domácím prostředí si pořiďte květináče nebo truhlík. Můžete jich mít více. Semena zasaďte do kvalitního zahradního substrátu, který je vhodné smíchat s pískem, aby byl vzdušnější a nedržela se v něm voda. Některé bylinky je možné dát přímo na okenní parapet s dostatkem světla, jiné je třeba před sluncem chránit. Například pažitka a řeřicha mají rády polostín, zatímco tymián s bazalkou snesou hodně slunce.

Doporučený článek:  Vpusťte domů vánek Středomoří. Oblíbené bylinky vypadají krásně a ozvláštní kuchyni

Bazalka a tymián

Tymián obecný neboli mateřídouška obecná pochází ze Středomoří. Má silně dřevnaté lodyhy a na okrajích podvinuté listy. Působí proti průjmu, nadýmání, mírní kašel a pomáhá při infekcích močových cest. Pro zlepšení trávení se přidává do některých jídel.

Bazalka je rostlina s aromatickou vůní. Když s ní v kuchyni budete pracovat, celý prostor provoní. Je výborná jako koření na pizzu nebo špagety, ochutí pečené ryby. Na okenním parapetu se jí bude dobře dařit stejně jako tymiánu.

Doporučený článek:  Při správném usušení si bylinky uchovají své jedinečné aroma
Zdroj obrázku: Freepik

Oregano a petrželka

Další z bylinek, které je možné pěstovat doma v květináči, je petrželka a oregano. Až tedy budete přemýšlet, která semena bylin byste měli koupit, tato by rozhodně ve výběru neměla chybět. Oregano potlačuje plynatost a kromě toho dodá perfektní chuť masovému guláši. Pokud jste zvyklí do něho dávat majoránku, vyzkoušejte jednou oregano a uvidíte, že to bude o poznání jiná úroveň.

Petrželka by také v kuchyni neměla chybět. Je bohatým zdrojem vitamínu C. Lze jí ochucovat pomazánky, polévky, dávat ji pod maso. Hodí se pro kombinaci s česnekem, protože neutralizuje jeho štiplavou chuť, která nemusí být každému příjemná. I když se dá tato bylina usušit nebo zamrazit, nejchutnější je v čerstvém stavu hned po ustřižení. Nemusíte ji do jídla ani dávat ve velkém množství. Stačí málo, aby ho dobře okořenila.

Zdroj: https://www.eatingwell.com/article/289996/your-ultimate-guide-to-growing-herbs-indoors/
.

Doporučené články