Alobal je hliníková fólie, kterou zná nejspíš každý. Ne všichni ji ale používáme dobře. I alobal má totiž dvě strany, a to doslova. Matný a lesklý povrch se svými vlastnostmi velmi liší. Jak tedy použít alobal správně tak, aby jeho účinky byly co největší? Právě to se dozvíte v dnešním článku. Pro více informací čtěte dál.
Co je dobré o alobalu před použitím vědět
Alobal je skvělý při přípravě jídla. Můžeme znát grilované ryby v alobalu a spousta z nás ho také využívá třeba při dopékání masa. I tak je ale nejspíš jeho nejširší využití jako obalový materiál. V tomto případě je ale namístě zpozornět. Záleží totiž i na tom, co do alobalu dáváte. Nedoporučujeme do něj umisťovat zejména kyselé potraviny. Právě kyselost má tendenci narušit povrch alobalu a může začít docházet k uvolňování hliníkových molekul do jídla, což pro naše zdraví rozhodně není dobré.
Dvě strany alobalu
Jak už jsme zmínili, alobal má dvě strany. Už jste si jistě mohli všimnout, že jedna je lesklá a jedna matná. Ne všichni z nás ale ví, v čem se tyto strany liší.
Hlavní vlastnost lesklé strany je zejména to, že zadržuje teplo a nepropouští ho. Pokud tedy chcete, aby pokrm vydržel teplý co nejdéle, měli byste alobal dát právě lesklou stranou dovnitř. Platí to i u vaření, kdy pokud chcete přípravu urychlit, měli byste pokrm touto stranou přikrýt.
Naopak matná strana vám pomůže k tomu, aby vydržely suroviny čerstvé co nejdéle. Lesklá strana totiž bude udržovat teplo venku, tudíž nepronikne do nitra potravin a neuspíší tak proces kažení. Takto se zaručí i to, že k jídlu nebudou pronikat pachy. Ideální tak je tímto způsobem balit třeba svačiny. Použít tuto stranu můžete, i pokud chcete třeba přikrýt hrnec, ale zároveň chcete, aby rychle vychladnul.
Kromě toho můžete alobal využít i při úklidu, kdy ho stačí zmuchlat do kuličky, která vyleští spoustu povrchů. Nebo s ní očistíte rez z kovů či špínu z roštů.
Zdroj: https://www.huffpost.com/entry/aluminum-foil-sides_n_59b941cbe4b0edff971854d4