Do mikrovlnné trouby nepatří syrové maso, rýže nebo vejce

Nedílnou součástí každé dobře vybavené kuchyně je mikrovlnná trouba. Ta už je dnes běžným elektrospotřebičem nejen u nás doma, ale také v práci. Můžeme si v ní ohřát během krátké chvíle oběd a ušetřit hodně času i špinavého nádobí. Kromě ohřívání zvládne také rozmrazení potravin. Některé potraviny však nejsou vhodné pro ohřev v mikrovlnce. Které potraviny do mikrovlnky raději nedávat?

Jaké potraviny do mikrovlnné trouby nepatří?

Do mikrovlnné trouby se obecně nehodí dávat jakékoliv syrové potraviny. A v žádném případě syrové maso. Ohřívání, nebo dokonce vaření syrového masa v mikrovlnce může přivodit vážné zdravotní problémy. Mikrovlnný ohřev je totiž nerovnoměrný, protože každou část masa ohřeje trochu jinak. Syrové maso obecně není vhodné ke konzumaci, a už vůbec ne pokud ho pouze ohřejete v mikrovlnce. Takto špatně tepelně zpracované maso může obsahovat bakterie, které pak mohou zapříčinit zažívací problémy.

Do mikrovlnné trouby také nepatří rýže. Pokud potřebujete připravit k omáčce oblohu, uvařte si čerstvou porci. Vařte rýže jen tolik, kolik skutečně sníte. Rýže, která dosáhne pokojové teploty, se začne rychle kazit. Dochází v ní k množení škodlivých bakterií. Ty způsobují bolesti břicha a v horším případě slabé příznaky otravy. Proto je vhodné raději ke každému pokrmu připravit rýži čerstvou.

Doporučený článek:  Samosběry jahod začínají. Nepoctivé chování sběračů odnášejí ti slušnější
Zdroj obrázku: Freepik

Do mikrovlnné trouby se nehodí brambory ani špenát

Možná vás překvapí, kolik druhů zeleniny by se do mikrovlnné trouby nemělo dávat. Mezi takové patří mrkev, celer, řepa i brambory. Během ohřevu se mohou začít uvolňovat karcinogenní látky způsobující rakovinu. Do mikrovlnky také nedávejte chilli papričky.

Podobně byste se měli vyvarovat ohřevu vajíček. Jestliže máte vajíčko uvařené a vychladnuté, snězte ho tak, jak je. Nikdy vajíčko znovu neohřívejte. I v něm dochází během ohřevu k uvolňování látek, které jsou pro zdraví škodlivé.

S rozmrazováním potravin opatrně. Mikrovlnka zmrazený pokrm rozmrazí nerovnoměrně. Zatímco uprostřed bude jídlo ještě zmrzlé, kraje už budou vařit. Raději nechte pokrmy rozmrazit při pokojové teplotě. Myslete na to, že mikrovlnnou troubu byste měli používat co nejméně. Co můžete, ohřejte na plotně.

Zdroj: https://www.mashed.com/70561/foods-never-put-microwave/
.

Doporučené články