Na zelený čtvrtek je nezbytností konzumovat koblihy. Podle populární pověry je to velmi chutný způsob, jak zajistit své štěstí do konce roku. Koblihy jsou určitě nejchutnější čerstvé, takže neztrácejte čas stáním v dlouhých řadách do cukrárny. Před vstupem do kuchyně si přečtěte tyto tipy a koblihy nebudou absorbovat tuk.
Jedna přísada stačí
V seznamu přísad by neměl chybět silný alkohol. Nedělejte si starosti, během tepelného zpracování se procenta z dezertu vypaří, ale jde o tradiční způsob, jak zabránit koblihám v nasátí tuku. Na jeden kilogram mouky potřebné k výrobě koblih použijte dvě lžíce lihu. Nejlepší je přidat jej na samém začátku přípravy těsta tak, aby se přísady správně smíchaly.
Rádi přidáváte citron do čaje? Tentokrát ho zahrňte do receptu na koblihy. Do těsta přilijte dvě čajové lžičky citrónové šťávy, abyste zabránili vsáknutí tuků. Někteří kuchaři k tomuto účelu využívají ocet, ale ovocná šťáva má další výhodu – poskytuje domácím sladkostem fenomenální aroma.

Vařící voda na mastné koblihy
Po vytvoření chutných koblih je okamžitě hodíte na horký tuk? Je lepší se zastavit a nejprve koblihy povařit, aby nevpíjely tuk. Toto je jednoduchý trik, který používají zkušení cukráři. Zahrnuje házení syrových koblih do vařící vody na dvě minuty. Jejich vnější vrstva se mírně stáhne a během smažení bude chránit před vniknutím tuku.
Koblihy musíte důkladně osušit na papírové utěrce. Bez něj by vhození do horkého oleje nebo sádla skončilo intenzivním postříkáním. Je lepší vyhnout se nepořádku v kuchyni a bolestivým popáleninám. Myslíte si, že čím méně tuku používáte ke smažení, tím méně ho koblihy absorbují? Je to mýtus. Funguje to úplně naopak – v takových podmínkách koblihy absorbují tuk jako houba. Pamatujte, že v hrnci musí být dostatek oleje, aby byly koule těsta zcela ponořené a nedotýkaly se spodní části pánve.
Zdroj: https://www.belshaw.com/donut-making-tips-yeast-raised-donuts