Máme jíst maso nebo ho raději vynechat?

Proč je lepší maso ve své stravě omezit? Zaměřili jsme se na odborníky a také lékaře a zeptali jsme se, jak je to s konzumací masa. Je vhodné ho do stravy zařadit nebo je pro naše tělo lepší, když ho nebudeme jíst vůbec? V tomto ohledu se názory různí, proto bude záležet především na nás a našem tělu, o kolik masa si řekne.

Jaké najdete výhody a nevýhody konzumace masa?

Maso je součástí našeho života už od pradávno. Už v pravěku muži lovili mamuty, aby měli zásoby masa na celý rok. Na jedné straně je tak maso zdrojem kvalitních bílkovin, na té druhé zase můžete podpořit rozvoj různých nemocí. V mase se uchovávají například karcinogenní látky, jako jsou dusitany nebo sloučeniny, které vznikají při zpracování masa. Za týden byste tak neměli sníst více než 0,5 kg masa.

Je vhodnější bílé maso nebo červené? Ani v této otázce neexistuje jednoznačná odpověď. Bílé maso bychom ale měli jíst častěji, protože je považováno za zdravější a pomůže nám také ke štíhlejší postavě. Mezi bílé maso patří drůbeží, telecí nebo králičí. Obsahuje menší množství tuků než červené. Dávejte si například kuřecí prsa, která využijete na několik možných způsobů.

Maso můžete nahradit i rybou

Jestli masu tolik nedáte, můžete ho nahradit například rybou. Existuje dnes spoustu lidí, kteří maso nejedí vůbec, a nahrazují ho například tofu nebo sójovými produkty. Ryby jsou ale zdrojem kvalitních bílkovin a také omega-3 mastných kyselin. Vhodné jsou ryby jako treska, losos nebo sleď.

Pokud se masa vzdáte, bude nutné ho něčím nahradit. Můžete zvolit zeleninu. Zelená zelenina vašemu tělo dodá vápník, kyselinu listovou nebo železo, které mnoha lidem může chybět. Hodně železa obsahuje například petržel, ale také ovesné vločky. Dopřát si můžete také semínka, například dýňová nebo slunečnicová. Po jídle nepijte čaj, mléko nebo kávu.

Zdroj: https://www.peta.org/features/are-humans-supposed-to-eat-meat/
.

Doporučené články