Několik parametrů pomůže vybrat čerstvé maso v běžném supermarketu

V době vysokých cen spotřebitelé často nakupují maso v běžných supermarketech, protože je levnější než u osvědčených řezníků. To s sebou nese riziko, že maso nebude čerstvé, protože na pultech obchodů leží už mnoho dní. Leckdy snaha ušetřit vede k tomu, že se v balení skrývá zkažené maso. Jak nenaletět a vybrat i v běžné obchodní síti balení, které obsahuje kvalitní a čerstvé maso? Stačí se držet pravidel, díky kterým se už nespálíte.

Maso jako součást jídelníčku

Češi maso milují a většina tradičních pokrmů je masitých, není tedy divu, že statisticky každý Čech sní kolem 80 kilogramů masa ročně, z toho přes 40 kilogramů vepřového a asi 30 kilogramů kuřecího. Maso je tedy oblíbenou položkou rodinných nákupů, mnozí volí s ohledem na vysoké ceny běžné supermarkety nebo hypermarkety, kde ale hrozí horší kvalita. Jakým způsobem maso nakupovat? Vyplatí se dbát zvýšené pozornosti a jednotlivá balení masa důkladně prohlédnout, jen tak se lze vyhnout velkému zklamání za hodně peněz.

Doporučený článek:  Rozmrazit ryby můžeme v chladničce nebo ve studené vodě
Zdroj obrázku: Freepik

Do kdy? Pozor na datum spotřeby!

V tuzemsku si stále spotřebitelé pletou datum spotřeby a dobu trvanlivosti. Pro masné výrobky, maso a ryby je datum spotřeby velmi důležitý údaj, na který musí spočinout zrak nakupujícího jako první. Uvedené datum je nejzazším možným dnem, do kdy se může výrobek prodávat, současně také dnem, kdy by se měl zkonzumovat, čemuž mnozí nevěnují pozornost, a jsou následně překvapeni, že zasmrádá, nebo je přímo zkažený. Vybírat se vyplatí balení, které má co nejdelší dobu spotřeby, protože tento údaj poukazuje na čerstvost, někdy je navíc datum doplněné o datum balení nebo datum bourání daného kusu.

Doporučený článek:  Zbavit se i nejmenších kostí v rybě je snadné. Pomocí tří metod jednoduše zmizí

Prohlídka balení zrakem i hmatem

V běžné obchodní síti se zkažené maso nesmí vyskytovat, ale přesto je dobré věnovat pozornost balení. Uvnitř se kromě masa skrývá také absorpční podložka. Čím je nasáklejší, tím déle je maso zabalené a takové se nedoporučuje kupovat. Obdobně je vhodné se vyhnout balíčkům, kde šťáva dokonce vytéká. Maso musí mít hezké zbarvení, nesmí být našedlé nebo zelené. Současně nesmí být obal nafouklý, příliš vzduchu je známkou práce bakterií. Je také vhodné vyzkoušet maso pohmatem. Při stisknutí fólie prstem se důlek v čerstvém mase rychle navrací zpátky do původního tvaru, v opačném případě jej vraťte zpátky do chladicího boxu.

Zdroj: https://foodnetwork.co.uk/healthyeats/2016/04/what-to-look-for-when-buying-meat
.

Doporučené články