Pískavice řecké seno dodá jídlu orientální nádech i mnoho důležitých živin

Pískavice řecké seno patří mezi nejstarší kulturní rostliny, přesto toto koření znají povětšinou jen milovníci indické nebo blízkovýchodní kuchyně. Semena jsou součástí kari směsí, ale své místo nachází nejen v kuchyni, nýbrž také v lidovém léčitelství. Nejčastěji se jméno této bylinky skloňuje při cukrovce, poradí si však též s cholesterolem nebo při střevních obtížích. Proč je vhodné zařadit pískavici do jídelníčku, jaké vlastnosti má a v jakých případech ji používat?

Pískavice řecké seno

Jistě se najdou lidé, kteří nikdy o pískavici neslyšeli, přestože patří mezi nejstarší kulturní plodiny a její účinky oceňovali ve starověkém Egyptě už před tisíci lety. Pískavice je součástí skupiny luštěnin, obdobně jako cizrna, čočka nebo sója. Pískavice řecké seno je jednoletka a semena se využívají při přípravě pokrmů, v lidovém léčitelství nebo v kosmetickém průmyslu. Rostlina se hojně pěstuje ve Středomoří, ale rozšířila se do celého světa pod názvy, jako jsou řecký jetel, fenegriek, řecké seno, sesenka nebo tráva boží.

Doporučený článek:  Pesticidy ve stravě lze snížit správným výběrem zeleniny a ovoce
Zdroj obrázku: Freepik

Semena i listy

Nejčastěji se používají žlutohnědá semena pískavice, která se drtí a přidávají do orientálních kořenicích směsí. Užitek mají také čerstvé, případně sušené listy, ze kterých se připravuje velmi aromatický nálev. Hojněji se ale používají semena, která vynikají obsahem vitamínů (A, C, skupiny B) nebo minerálů (železo, mangan, hořčík, vápník, fosfor, draslík a zinek). K tomu je pískavice zdrojem flavonoidů, isoflavonů, steroidních saponinů nebo polysacharidového slizu, který účinně chrání sliznici trávicího traktu. Neméně podstatné je množství vlákniny, která zlepšuje střevní peristaltiku.

Doporučený článek:  Snadno dostupné druhy zeleniny, které jsou bohaté na vlákninu

Při cukrovce i vysokém cholesterolu

Proč sáhnout po pískavici? Kromě obsahu účinných látek, které podporují imunitu, je to zejména snížení rizika závažných chorob včetně cukrovky, rakoviny nebo aterosklerózy. Pískavice je totiž pokladnicí účinných antioxidantů a působí jako protizánětlivé činidlo. Semena se používají pro snížení hladiny glukózy v krvi, pro zlepšení glukózové tolerance nebo pro harmonizaci cholesterolu. Napomáhají snižovat vysoký krevní tlak a zlepšují fungování srdce. Pískavice je balzámem pro střeva a může pomoci s hubnutím, protože zvyšuje pocit sytosti, současně má prokazatelně neuroprotektivní, antibakteriální nebo protiplísňové účinky.

Zdroj: https://plants.ces.ncsu.edu/plants/trigonella-foenum-graecum/, https://www.feedipedia.org/node/242, https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S1658077X15301065, https://www.everydayhealth.com/diet-nutrition/diet/fenugreek-guide-benefits-types-uses-top-sellers-more/
.

Doporučené články