Vejce vařená správnou dobu nevytvoří okolo žloutku modrý okraj

Po oloupání vajíček vařených natvrdo si často můžeme všimnout modrého okraje kolem žloutku. I když to nevypadá příliš chutně, takové zbarvení není nebezpečné. Jedná se jen o výsledek chemické reakce. Vajíčka si však můžete bez problémů uvařit i bez tohoto modrého proužku.

Modrá vajíčka

Za modrou barvu kolem žloutku nemůže nic jiného než chemická reakce. I když taková vejce nevypadají moc hezky, jejich konzumace je pro tělo neškodná. Při vaření vajec reaguje obsažená síra prudce se železem, které se nachází ve žloutku – odtud pochází zelenkavá modrá barva. Ta pouze ukazuje, že vejce byla vařena příliš dlouho. Taková vejce se stále mohou jíst, ale je třeba pamatovat na to, že když se vařila příliš dlouho, ztrácejí mnoho cenných výživových hodnot a už nechutnají tak dobře jako ta, která se vaří kratší dobu.

Doporučený článek:  Nakládané okurky nechybí v žádné kuchyni. O to víc překvapí, že nemusí být zdravé

Vajíčka, která se vaří vhodný čas, jsou zdrojem cenných vitamínů a mikroživin, jako například vitamínů A, B, D, E, K, vápníku, zinku, fosforu, železa, mědi, manganu, selenu a luteinu. Bylo prokázáno, že vejce příznivě pracují na prevenci katarakty a makulární degenerace, jsou silnými antioxidanty, posilují srdce a podporují hubnutí. Středně velké vajíčko má pouhých 80 kalorií a je také zdrojem zdravého proteinu.

Zdroj obrázku: Freepik

Dokonale uvařená

Perfektně uvařená vejce natvrdo nejenže chutnají skvěle, ale zachovávají si všechny výživové vlastnosti. Pokud je chcete vařit v určitém okamžiku, nalijte do hrnce vodu, vložte do něj vejce a počkejte, až se uvaří. Vejce vařte asi osm minut ve vroucí vodě. Potom vylijte vodu z hrnce a nalijte studenou vodu, aby se vejce mírně ochladila a zastavil se proces vaření.

Doporučený článek:  Moly vyžene z kuchyně důkladný úklid a vůně bobkového listu

Po ochlazení vajíček je stačí oloupat. Je třeba si uvědomit, že příliš rychlé vyndání vajec z vody způsobí, že budou nakonec měkká nebo polotvrdá. Příliš dlouhé vaření zase způsobí, že se kolem žloutku objeví neestetický zelený povlak. Voda je také klíčovou otázkou. Měla by se vařit poměrně klidně a měla by stačit k důkladnému zakrytí celých vajíček. Jeden z jednoduchých triků, který nám pomůže vařit perfektní vejce, je přidání do vody lžíci octa. Posílí vajíčka, a rozbijí-li se, protein se nerozlije, zůstane pouze uvnitř skořápky.

Zdroj: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/30914217/, https://food.unl.edu/how-avoid-green-ring-hard-boiled-egg-yolks, https://www.healthline.com/nutrition/boiled-egg-nutrition, https://www.everydayhealth.com/healthy-recipes/how-to-make-the-perfect-hard-boiled-egg/, https://homekitchentalk.com/boiled-eggs-vinegar/
.

Doporučené články