Naučte se připravit chutná jídla i bez nadbytečného tuku a soli

Koření a bylinky jsou důležitou součástí kuchyně. I to nejobyčejnější jídlo promění v delikátní pokrm a umožní nám jíst zdravěji, protože předejdou použití nadměrného množství soli a tuků. V následujících řádcích poodhalíme, jak kombinovat různé druhy koření a bylinek a dosáhnout dokonalé chuti připravovaných jídel i bez přesolování.

V hlavní roli koření a bylinky

Každé koření a bylinky s sebou nesou vlastní aroma a šmak. Seznamte se s jednotlivými druhy a nebojte se experimentovat a kombinovat je podle vlastní chuti. Namísto nákupu hotových směsí, které z velké části obsahují sůl a aromata, si zkuste vytvořit své domácí z čerstvých surovin. Budou zdravější a mnohem chutnější.

Doporučený článek:  Červené maso je pro ženy nebezpečné. Zvyšuje riziko obávaného typu rakoviny

Čerstvé bylinky můžete mít po ruce po celý rok, některé druhy lze snadno pěstovat na okenním parapetu. Kromě toho, že pokrmy obohatí o skvělou vůni a chuť, prospějí také našemu zdraví. Nový rozměr jídlům dodají citrusy. Citronová šťáva nebo kůra přidají svěžest a jemnou kyselost.

Zdroj obrázku: Freepik

Méně je někdy více

Koření a bylinky přidávejte do jídel opatrně. I malé množství často pokrm dokonale dochutí. Pro zvýraznění aromatu lze suché koření mírně opražit na pánvi, případně nechat projít kouřem, kdy získá netradiční uzenou chuť.

Doporučený článek:  5 nejlepších drinků, které pročistí játra a zbaví tělo nebezpečných toxinů

Kromě koření a bylinek, které k české kuchyni neodmyslitelně patří, můžete experimentovat také s méně tradičními druhy. Koření zvané sumah charakterizuje jemně nakyslá chuť a výborně se hodí k mletému masu a kebabu, kromě toho podporuje trávení. Asafoetida, jinak také známá jako čertovo lejno, obohatí především vegetariánskou kuchyni o aroma připomínající česnek a cibuli. V neposlední řadě můžeme zmínit pískavici řecké seno, která dodá jídlu pikantnost a je často součástí čalamád a kari směsí.

Na sůl si ani nevzpomenete

Bylinky a koření dodají jídlu jedinečnou chuť a aroma. Kombinovat je můžeme na nespočet způsobů a nikdy se neomrzí. Díky tomu snížíme potřebu jídla přesolovat, a přispějeme tak ke zdravějšímu životnímu stylu.

Zdroj: https://cravingsomethinghealthy.com/how-to-add-flavor-without-adding-salt-sugar-or-fat/
.

Doporučené články