Naučte se připravit chutná jídla i bez nadbytečného tuku a soli

Koření a bylinky jsou důležitou součástí kuchyně. I to nejobyčejnější jídlo promění v delikátní pokrm a umožní nám jíst zdravěji, protože předejdou použití nadměrného množství soli a tuků. V následujících řádcích poodhalíme, jak kombinovat různé druhy koření a bylinek a dosáhnout dokonalé chuti připravovaných jídel i bez přesolování.

V hlavní roli koření a bylinky

Každé koření a bylinky s sebou nesou vlastní aroma a šmak. Seznamte se s jednotlivými druhy a nebojte se experimentovat a kombinovat je podle vlastní chuti. Namísto nákupu hotových směsí, které z velké části obsahují sůl a aromata, si zkuste vytvořit své domácí z čerstvých surovin. Budou zdravější a mnohem chutnější.

Doporučený článek:  Ředkvičková šťáva je studnicí zdravých složek, které tělo pročistí a zanechají pocit lehkosti

Čerstvé bylinky můžete mít po ruce po celý rok, některé druhy lze snadno pěstovat na okenním parapetu. Kromě toho, že pokrmy obohatí o skvělou vůni a chuť, prospějí také našemu zdraví. Nový rozměr jídlům dodají citrusy. Citronová šťáva nebo kůra přidají svěžest a jemnou kyselost.

Zdroj obrázku: Freepik

Méně je někdy více

Koření a bylinky přidávejte do jídel opatrně. I malé množství často pokrm dokonale dochutí. Pro zvýraznění aromatu lze suché koření mírně opražit na pánvi, případně nechat projít kouřem, kdy získá netradiční uzenou chuť.

Doporučený článek:  Mandarinky jsou v zimě oblíbené. Oceníme jejich chuť i nutriční hodnotu

Kromě koření a bylinek, které k české kuchyni neodmyslitelně patří, můžete experimentovat také s méně tradičními druhy. Koření zvané sumah charakterizuje jemně nakyslá chuť a výborně se hodí k mletému masu a kebabu, kromě toho podporuje trávení. Asafoetida, jinak také známá jako čertovo lejno, obohatí především vegetariánskou kuchyni o aroma připomínající česnek a cibuli. V neposlední řadě můžeme zmínit pískavici řecké seno, která dodá jídlu pikantnost a je často součástí čalamád a kari směsí.

Na sůl si ani nevzpomenete

Bylinky a koření dodají jídlu jedinečnou chuť a aroma. Kombinovat je můžeme na nespočet způsobů a nikdy se neomrzí. Díky tomu snížíme potřebu jídla přesolovat, a přispějeme tak ke zdravějšímu životnímu stylu.

Zdroj: https://cravingsomethinghealthy.com/how-to-add-flavor-without-adding-salt-sugar-or-fat/
.

Doporučené články