Pohanka se řadí mezi pseudoobiloviny, na rozdíl od tradičních obilovin je však přirozeně bezlepková. A co víc, pyšní se nízkým glykemickým indexem, proto je obzvláště vhodnou ingrediencí do pokrmů diabetiků a pacientů s inzulínovou rezistencí. Zdravým lidem může pohanka zpestřit jídelníček, nadto obsahuje celou škálu prospěšných látek, které povzbudí obranyschopnost těla a zlepšuje vyměšování. Blahodárná semínka mají jedno „ale“, nehodí se je konzumovat při trávicích obtížích, gastritidě nebo žaludečních vředech. Proč zařadit pohanku do jídelníčku a kdo ji musí konzumovat s rozmyslem?
Nízký glykemický index pomůže při dietě
Pohanka patří mezi potraviny s takzvaným nízkým glykemickým indexem (GI 50), po jejím snědení nehrozí skokové zvýšení glukózy v krvi, navíc na delší dobu zasytí a nehrozí tedy touha po sladkém. Z toho důvodu je pohanka vhodnou alternativou v přílohách lidí, kteří se snaží zhubnout nebo mají předepsanou inzulinorezistentní dietu, což platí i pro diabetiky. Pohanka je též skvělým zdrojem vlákniny a pomáhá při vysokých hladinách cholesterolu v krvi. Denní dávka v podobě 250 gramů pomůže harmonizovat špatný cholesterol.
Přirozeně bezlepková
Pohanka patří mezi přirozeně bezlepková semena, která se prodávají v různých podobách včetně mouky. Celá loupaná semínka, která mnozí považují za pšenici, se používají při přípravě příloh včetně kaše. Tyto varianty ocení celiaci, ale podle odborníků jejich konzumace prospěje každému, protože obsažené látky napomáhají předcházet srdečním onemocněním i cukrovce. Velké množství minerálů podporuje obranyschopnost těla, přesto pohanka není pro každého.
Pohanka není pro všechny
Semínka jsou po uvaření poměrně dobře stravitelná, obsahují asi 70 gramů sacharidů, 13 gramů bílkovin a 3 gramy tuku. Problematický je vysoký obsah minerálů s kyselou reakcí, jako jsou síra, fosfor nebo chlór, mohou zhoršit indikované trávicí obtíže, především žaludeční a dvanácterníkové vředy, gastroezofageální reflux nebo gastritidu. Pohance se musí vyhnout pacienti po selhání ledvin nebo při oslabené imunitě, při probíhající chemoterapii nebo radioterapii.
Zdroj: https://www.webmd.com/diet/health-benefits-buckwheat