Červené maso je pro ženy nebezpečné. Zvyšuje riziko obávaného typu rakoviny

Vědci zkoumají mnoho nejrůznějších vlivů na lidské zdraví. Strava je velkou součástí našeho života a hodně ovlivňuje náš organismus. Podle britské studie zveřejněné v International Journal of Cancer mají ženy, které nejí červené maso, mnohem nižší riziko vzniku rakoviny tlustého střeva. [1] Pokud konzumujete větší množství červeného masa, měli byste si dávat pozor na své zdraví.

Vědci došli k jasným závěrům

Vědci z Univerzity v Leeds analyzovali údaje o více než 32 tisících osob. Průzkumu se účastnily jen ženy. Všechny účastnice byly zapsány v letech 1995 až 1998 a jejich zdravotní stav odborníci sledovali v průměru 17 let. Celkem se v této skupině objevilo 335 případů kolorektálního karcinomu a z toho 119 případů karcinomu koncového tlustého střeva. [1]

Zdroj obrázku: Freepik

Pro ženy je červené maso poměrně nebezpečné

Jakmile měli vědci k dispozici dostatečné množství údajů, začali se zajímat o rozdíly mezi všemi ženami. Tím zjistili, že rakovina tlustého střeva byla mnohem častější u žen, které pravidelně jedly červené maso. Ženy, které ho nejedly vůbec, měly minimální riziko rozvoje rakoviny tlustého střeva. To jsou důležité závěry, na které bychom měli myslet při sestavování jídelníčku.

Doporučený článek:  Rajčata jsou velmi zdravá, v některých kombinacích ale udělají v těle paseku

Rakovina tlustého střeva je třetí nejčastější rakovinou u žen ve Velké Británii. Studie v minulosti ukázaly, že konzumace červeného a vysoce zpracovaného masa souvisí s rozvojem tohoto typu rakoviny asi u jednoho z pěti pacientů. Podle autorů studie bude nyní probíhat výzkum, který by měl odhalit vliv konzumace různých druhů masa na místo nádoru.

Dávejte si pozor na to, co jíte

Mnoho z nás podceňuje potraviny, které poskytujeme svému tělu. Ve skutečnosti jde o jeden z nejdůležitějších faktorů našeho zdraví. Kdykoli se rozhodujete nad svým jídlem, měli byste myslet na jeho dopady. Červené maso pro ženy může být nebezpečné. Jednou za čas vám jistě neublíží, ale pravidelná konzumace možná není nejlepší nápad.

Zdroje:
[1] Rada-Fernandez de Jauregui, D., Evans, C.E.L., Jones, P., Greenwood, D.C., Hancock, N. and Cade, J.E. (2018), Common dietary patterns and risk of cancers of the colon and rectum: Analysis from the United Kingdom Women's Cohort Study (UKWCS). Int. J. Cancer, 143: 773-781. https://doi.org/10.1002/ijc.31362
[2] https://www.northcountryhospital.org/patient_education/why-women-may-want-to-lay-off-the-red-meat/
[3] https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4698595/
.

Doporučené články