Banány jsou plné vitamínů, draslíku i hořčíku. Hodí se jako sladká svačina, která zasytí

Nad banány není, proto patří mezi celosvětově nejoblíbenější ovoce, protože mají krásnou barvu, skvěle chutnají a hlavně vynikají naprosto jedinečným a praktickým „balením“. Žlutě zbarvené ovoce pochází z tropů, přičemž na evropský trh se dováží pravidelně už více než sto let. Obsahuje velké množství prospěšných látek, mimo jiné minerálů, které pozitivně působí na obranyschopnost nebo nervovou soustavu. Přesto banány nejsou vhodné pro každého. Kdo se jich musí dobrovolně vzdát?

Co se skrývá v jednom banánu

Jaké cenné živiny skrývá jeden banán o hmotnosti 100 gramů? Samozřejmě sacharidy, protože je dosti sladký (23 g sacharidů), bílkoviny (1,1 g) a tuky (0,3 g). Kromě toho obsahuje vlákninu a vitamíny C a B6. Čím však vyniká, je množství hořčíku, dále manganu, mědi a draslíku. Nejvhodnější je konzumace čerstvých plodů, banány se ale též tepelně upravují nebo zpracovávají do dezertů či koktejlů. Pro své účinky je ceněný ve farmacii a v kosmetice. Slupky se využívají jako krmivo pro zvířata a hnojivo, listy pak namísto talířů a pro pletení rohoží.

Doporučený článek:  Pravé kakao nemá s přeslazeným nápojem nic společného. V obsahu antioxidantů je cennější než jablko
Zdroj obrázku: Freepik

Kila navíc kvůli banánům?

Toto ovoce patří mezi nejsladší druhy vůbec, s mírou zralosti množství sacharidů ještě stoupá. Při dietě se proto doporučují nazelenalé banány obsahující více vlákniny a škrobu, protože zasytí na delší dobu. Hnědé banány mají vysoký glykemický index, proto je vhodné se jim při dietě vyhnout. Denní dávka banánů se doporučuje v rozmezí jednoho až dvou kusů s ohledem na kalorický příjem a výdej. Banány je vhodné konzumovat v dopoledních hodinách nebo nalačno pouze v kombinaci sušeného ovoce, jablek a ovesné kaše či jogurtu. Banán snědený před spaním napomáhá usínání.

Doporučený článek:  Bílý zabiják je všudypřítomný. Zcela se vzdát sladkého ale není nutné, stačí cukr nahradit

Pozor na vysoké množství draslíku

Žluté plody jsou pokladnicí mnoha blahodárných látek, přesto jsou lidé, kteří se jim musí vyhnout. Nejsou vhodné při držení nízkosacharidové diety vzhledem k vysokému obsahu sacharidů, ale ani při pravidelném užívání léků s ACE inhibitory, jako je lék enalapril. Plody též reagují s léčivou látkou spironolakton, která je přítomná v lécích užívaných po srdečním selhání. Vysoká hladina draslíku může uškodit také pacientům s ledvinovými chorobami.

Zdroj: https://www.webmd.com/food-recipes/health-benefits-bananas
.

Doporučené články