Naučte se připravit bešamel jako profesionál. Experimenty se v tomto případě nevyplatí

Bešamel je jednou ze základních omáček, které v kuchyni používá téměř každý kuchař. Bohužel mnoho domácích kuchařů dělá zásadní chyby, kvůli kterým nedosáhnou požadovaných výsledků. Bešamel se vyrábí z mléka, másla a mouky. Někdo přidává také muškátový oříšek. Poradíme vám, jak tuto omáčku připravit správně, abyste si ji vždy vychutnali.

Množství ingrediencí nikdy neodhadujte

Mnoho lidí se při vaření neřídí přesným receptem. Suroviny přidávají odhadem, což u mnoha receptů funguje. U bešamelu to nedělejte. Na 100 centilitrů mléka musíte použít 10 gramů másla a 10 gramů mouky. Tento poměr nesmíte nikdy změnit, jinak nezískáte kvalitní výsledek. Dokonalou omáčku budete mít jedině při použití správného množství surovin.

Doporučený článek:  Slupky z ovoce a zeleniny je škoda jen tak vyhodit. Rozzáří domácnost a zachutnají rostlinám

Mléko nikdy z lednice a vždy rychle

Většina lidí má mléko v lednici. Při vaření ho vytáhnou z lednice a okamžitě nalijí do pokrmu. To je velká chyba. Mnohem lepší bude, když ho necháte odstát, aby mělo pokojovou teplotu. Mnoho lidí také mléko přilévá po troškách. Mléko ale musíte do směsi nalít najednou a okamžitě promíchat, abyste dosáhli omáčky se správnou strukturou i chutí.

Zdroj obrázku: Freepik

Stálá teplota při vaření je klíčová

Při vaření je běžné, že měníme intenzitu plamene podle toho, jak se pokrm zrovna vaří. V případě bešamelu je to chyba. Stálá teplota je pro tuto omáčku velmi důležitá, protože při malé změně můžete získat úplně jinou konzistenci a chuť. Jednoduše nastavte jednu teplotu a tu držte po celou dobu vaření.

Doporučený článek:  Využijte ginkgo bilobu pro své zdraví a přesvědčte se, jak může být příroda silná

Nechte bešamel odležet

Bešamel je základem pro další omáčky a pokrmy. Lidé mají tendenci do něj okamžitě přidávat další suroviny a vytvořit z něj jinou omáčku. Bešamel byste ale měli nechat nejdříve odležet. Nechte ho asi půl hodiny odležet v zakryté nádobě, aby si udržel svou teplotu a zároveň se na něm nevytvořil škraloup. Potom můžete omáčku vzít a dále s ní pracovat při vaření oblíbeného pokrmu.

Zdroj: https://www.epicurious.com/recipes/food/views/white-sauce-or-bechamel-sauce-40046
.

Doporučené články