Nadbytek soli je nebezpečný, ale také zbytečný. Bílý jed lze jednoduše nahradit

Jídlo bez soli? Nechutná dobře, což se přesvědčili už protagonisté legendární pohádky Sůl nad zlato. Přiměřené množství neškodí ani lidskému zdraví, bohužel v poslední době je soli ve stravě nadbytek. Používá se jako levný konzervant, sůl se tak objevuje i ve výrobcích, ve kterých by spotřebitel toto dochucovadlo nečekal. Navíc v nadbytečném množství, což vede k vysokému krevnímu tlaku a zvyšuje riziko infarktu i mrtvice. Denní dávka soli by podle odborníků neměla překročit jednu lžičku. Čím tedy sůl při přípravě pokrmů nahradit?

Doporučený článek:  Pro krásu i zdraví, jsou nabitější vitamíny než doplňky stravy. Přesto nejsou papriky vhodné pro každého

Namísto kuchyňské mořská nebo himalájská

První možností je nahrazení klasické kuchyňské soli alternativami v podobě himalájské, mořské, černé nebo draselné. Tyto druhy soli obsahují minerály, které jsou zdraví prospěšné. Stále se však jedná o sůl, která obsahuje sodík. Ten škodí oběhovému systému a zhoršuje činnost jater. Nejdůležitější je tedy omezit solení jako takové a naučit se konzumovat čerstvé potraviny namísto průmyslově zpracovaných výrobků.

Zdroj obrázku: Freepik

Namísto soli koření

Čím dodat chuť namísto soli, aby jídlo nechutnalo mdle nebo fádně? Sůl lze nahradit kořením, především pepřem nebo paprikou. S kořením se může experimentovat, maso nebo jiné pokrmy chutnají výtečně ochucené zázvorem, cibulí, křenem či česnekem, případně aromatickými bylinkami, které se mohou použít čerstvé ze zahrádky nebo květníku, ale chutnají skvěle též sušené.

Doporučený článek:  Při problémech se štítnou žlázou je důležitá změna jídelníčku. Alkohol a nezdravé pochoutky rovnou vyhoďte

Bylinky pro dokonalou chuť

Jaké bylinky používat? Především ty, které se nevyskytují v předem připravených bylinkových směsích, protože takové výrobky obsahují také sůl. Bylinky neobsahují sodík, kromě toho mají často léčivé účinky a pomáhají regulovat trávení. Namísto soli se hodí používat druhy, jako jsou bazalka, oregano, majoránka, tymián, rozmarýn nebo estragon. Nejvhodnější je použití až na konci vaření, aby nedošlo k znehodnocení chuti a vůně.

Zdroj: https://www.healthline.com/nutrition/salt-alternatives
.

Doporučené články