4 nápady, jak vylepšit ovesnou kaši. Netradiční dobrota zachutná i dětem

Ovesné vločky jsou univerzálním pokrmem, který se dá kombinovat s mnoha produkty. Lahodně chutná v kombinaci s ovocem, ořechy nebo ve slané verzi. Ovesná kaše je zdrojem vlákniny a vitamínů skupiny B, bílkovin a nenasycených mastných kyselin. Je vhodná pro lidi trpící nadváhou, pro těhotné ženy i pro lidi, kteří mají problémy s koncentrací a chronickou únavou. Kaši si můžete připravit podle některého z následujících receptů.

S ovocem nebo s jogurtem

První verzí kaše jsou ovesné vločky s brusinkami a sekanými pistáciemi. Tato kombinace dodá kaši lehce slanou a nakysnou, osvěžující chuť. Brusinky obsahují mnoho léčivých látek včetně taninu, který je protizánětlivý a antibakteriální. Pistácie jsou zase cenným zdrojem omega-3 mastných kyselin, které výrazně snižují hladinu špatného cholesterolu.

Doporučený článek:  Emoční jedení je problém, který vede nejen k nadváze. Naučte se emoce držet na uzdě

Tradiční verze kaše se podává pouze s mlékem nebo vodou. Můžete ale přidat také nízkotučný jogurt nebo rostlinné mléko. Tyto produkty dodávají pokrmu jemnou chuť a navíc obsahují bílkoviny a vápník. Bílkoviny jsou hlavním stavebním kamenem svalů, vlasů a nehtů, vápník se zase podílí na stavbě zubů a kostí.

Zdroj obrázku: Freepik

Naslano nebo s medem

Kaši si můžete připravit i naslano – podávejte ji třeba k obědu s vajíčkem a pažitkou. Obě tyto složky obsahují mnoho cenných minerálů a vitamínů, které podporují fungování organismu, včetně draslíku, fosforu, hořčíku a vitamínů skupiny B. Ovesné vločky uvařte ve vodě se špetkou soli, poté přidejte najemno nakrájenou pažitku a sázené vejce.

Doporučený článek:  Měděné nádobí je investicí do zdraví a nezávadného vaření

Posledním návrhem je kaše se sušeným ovocem a medem, která se skvěle hodí k snídani. Sušené plody jsou bohaté na draslík, který je zodpovědný za udržování acidobazické rovnováhy a správné fungování svalového a nervového systému. Navíc obsahují selen, který chrání buňky srdečního svalu před negativními účinky oxidačního stresu. Med má detoxikační účinek a ovlivňuje buněčný metabolismus.

Zdroj: https://www.bhf.org.uk/informationsupport/heart-matters-magazine/nutrition/cooking-skills/14-delicious-heart-healthy-porridge-ideas
.

Doporučené články