Dýni lze připravit na tisíc skvělých způsobů. Někteří se jí přesto musí obloukem vyhnout

Dýně patří mezi potraviny, které jsou velmi oblíbené. Navíc jsou zdrojem spousty vitaminů i minerálů. Vyplatí se je zařadit do každodenního jídelníčku, přesto by si určitá skupina lidí měla dávat pozor na množství, které zkonzumuje. Můžete z ní připravit vynikající polévky, omáčky, ale hodí se také do dezertů. Pro koho není vhodná?

Proč je dýně tak zdravá?

Dýně může být nejen dekorací, ale hlavně se využívá k doplnění vitaminů. Mimo jiné v ní najdeme například vitamin A nebo C, k tomu všemu obsahuje také draslík, vápník, železo a další minerály, které našemu tělu prospějí. A proč bychom dýni měli jíst každý den? Je nízkokalorická a navíc zrychluje metabolismus, takže s její pomocí budete lépe a rychleji hubnout.

Výzkumy dokonce prokázaly, že pokud budete dýni konzumovat pravidelně, snížíte riziko vzniku rakoviny. Díky dýni budete mít krásně hladkou pokožku, která bude skvěle hydratovaná. Dýně se hodí na výrobu domácích masek a krémů, protože v sobě obsahuje látky, které vás udrží dlouhodobě mladé.

Zdroj obrázku: Freepik

Pro koho není dýně vhodná?

I když dýně obsahuje málo kalorií, naopak se může „pochlubit“ vysokým glykemickým indexem. To znamená, že není vhodná pro diabetiky a pro ty, kteří bojují s vysokou hladinou cukru. Dýně by se měli vzdát také lidé se žaludečními vředy nebo podobnými problémy, které se týkají trávicího systému. A jak si ostatní mohou dýni připravit?

Doporučený článek:  Milovníci kávy se o svá játra bát nemusí. Vědci potvrdili pozitivní vliv oblíbeného nápoje na zdraví

Mezi nejčastější způsoby patří vaření a poté rozmixování. Takto připravenou dýni si můžete nachystat jako polévku nebo omáčku. Diabetici mohou vyzkoušet pečenou dýni, mnoho lidí ji také dusí. Grilovaná dýně je další pochoutkou, kterou si můžete dopřát hlavně v létě. Zkuste i nakládanou dýni, ale nesmíte to přehnat s množstvím cukru. Hodit se bude ke krůtímu masu. Sami poznáte, pokud vám dýně nebude dělat dobře. V takovém případě je nutné se jí vzdát.

Zdroj: https://www.everydayhealth.com/diet-nutrition/pumpkins-nutrition-benefits-recipes-side-effects-and-more/
.

Doporučené články