Kombinace okurky a rajčat se často objevuje v různých jídlech nebo sendvičích. Spousta lidí však tvrdí, že nejde právě o nejideálnější kombinaci. Tvrdí, že látka nacházející se v jedné z těchto zelenin eliminuje příznivé účinky té druhé. Je to opravdu tak?
Zdravotní vlastnosti
Zelenina a ovoce nesmí v našem jídelníčku chybět. Mezi nejoblíbenější zeleninu určitě patří okurka a rajče, které přinášejí našemu tělu mnoho zdravotních výhod. Okurky mají nízký obsah kalorií. Jsou z 95 procent tvořené vodou, takže mohou pomoci hydratovat tělo a uspokojit každodenní potřebu tekutin. Určitě stojí za to konzumovat je se slupkou, protože ta poskytuje velké množství živin. V okurkách najdeme vitamíny K, A a minerální látky jako hořčík, draslík nebo mangan.
Obsahují také antioxidanty, které zabraňují hromadění škodlivých volných radikálů. Rajčata jsou hlavním zdrojem antioxidačního lykopenu ve stravě, který má mnoho výhod, snižuje například riziko srdečních onemocnění a rakoviny. Rajčata jsou také zdrojem vitamínu C, draslíku, kyseliny listové nebo vitamínu K. Jsou zdravá a přínosná i pro naši pokožku.
Proč bychom je neměli konzumovat společně
Prvním z důvodů je ten, že rajčata se tráví pomaleji než okurky. U citlivých lidí to může způsobit problémy na straně trávicího traktu jako bolest břicha, plynatost, slabost a nevolnost. Mnozí odborníci však poukazují na to, že okurky a rajčata se od sebe složením až tak neliší, a tím pádem nemusí mít ani rozdílný vliv na trávicí proces.
Druhým důvodem je to, že okurky obsahují enzym askorbinázu, který eliminuje příznivé účinky vitamínu C v rajčatech. Okurky nejsou jedinou zeleninou, ve které askorbinázu najdeme. Nachází se i v zelí a květáku, ale najít ji můžeme i v banánech. Odborníci ale znovu tvrdí, že tento vliv není až tak drastický, a proto bychom se této kombinace neměli bát nebo se jí vzdávat.
Zdroj: https://addictedtoveggies.com/can-you-eat-tomato-and-cucumber-together/