Při nákupu masa v plastovém obalu objevíme vždy na dně vaničky malý obdélník. Tato podložka je při prodeji masa naprosto nezbytná. Většina lidí přitom vůbec netuší, k čemu slouží. Dnes se možná dozvíte něco nového. Řekneme vám, proč nesmí podložka chybět pod žádným masem, které se prodává v plastové vaničce.
Důležitá funkce malé podložky
Podložka plní v obalu velmi důležitou funkci. Tento drobný obdélník absorbuje tekutiny, které přirozeně vytékají z masa. Díky tomu nebude maso plavat ve šťávě nebo krvi. Navíc chrání maso před množením bakterií. Ideální je pro ně totiž vlhké prostředí, které se minimalizuje díky této podložce.
Podložka se nestará jen o čistotu, ale také o zdraví. Používání podložek pod maso dokonce kontrolují instituce, které kontrolují jejich kvalitu a vlastnosti. Vzhledem k tomu, že se přímo dotýkají masa, nesmí být závadné, nesmí obsahovat škodlivé látky apod. Všechny podložky jsou vyrobeny z absorpčního materiálu, například silikagelu nebo celulózy.
Jak zacházet s čerstvým masem?
Podložka vám ale nezaručí, že budete s masem bezpečně manipulovat. O to se musíte doma postarat sami. Z tohoto důvodu existují pravidla, kterých byste se měli vždy držet. Hlavně syrové maso nikdy neoplachujte pod tekoucí vodou. Krystalky bakterií a syrového masa se rozšíří po celé kuchyni, což zvýší riziko přenosu škodlivých a nebezpečných patogenů.
Velmi důležitá je také teplota při skladování. Nesmíte maso skladovat při teplotě vyšší než 4 stupně, protože jinak se v něm mohou množit nebezpečné baterie. Maso by se navíc nemělo krájet na stejném prkénku, které používáte na krájení zeleniny, ovoce nebo pečiva. Vyčleňte si v kuchyni jedno prkénko, které bude sloužit jen ke krájení masa. Díky těmto pravidlům se vyhnete zdravotním problémům a vychutnáte si svůj oblíbený druh masa.
Zdroj: https://www.myrecipes.com/summer-grilling/meats/meat-packaging-absorbent-pad