Medvědí česnek roste v divoké přírodě a každé jaro patří mezi nejoblíbenější bylinky. Roste pouze na jaře, a proto máte jen omezený čas, kdy si na něm můžete pochutnat. Jeho intenzivní aroma, chuť a zdravotní přínosy si zajisté užijete. Musíte ho ale správně sbírat, zpracovat a potom si ho naplno vychutnáte. Musíte se jen naučit, jak na to.
Sběr bylin
Na jaře je ideální čas na sběr této byliny, protože jindy ji venku nenajdete. Navíc to může být mimo tuto sezónu i nebezpečné, protože mimo sezónu může medvědí česnek obsahovat škodlivé toxiny. To samé platí také v případě jeho špatného použití. Listy česneku můžete s klidem sbírat na jaře.
Čištění před použitím
Vždy před použitím těchto bylinek je opláchněte pod tekoucí vodou. Tímto způsobem z nich odstraníte všechny nečistoty a půdu, která se na nich možná nachází. To samé samozřejmě platí také u jiných bylinek, ovoce a zeleniny. Ani tuto plodinu nesmíte zapomínat opláchnout.
Použití při vaření
Před použitím medvědí česnek nasekejte na ideální velikost. Záleží na tom, co stojí v receptu. Použít ho můžete prakticky jako klasický česnek do omáček, salátů i polévek. Jistě najdete nespočet receptů, které jsou přímo určené pro medvědí česnek, a velmi v nich vynikne jeho chuť.
Konzervace pro další použití
Jestli máte česneku příliš mnoho, musíte si ho zachovat na další měsíce. Jednou možností je zmražení, ale většina lidí si ho nasuší. Udělat to můžete v sušičce na ovoce a zeleninu, anebo nebo na slunci. Stejně tak si z česneku můžete připravit chutné pesto, které velmi jednoduše zmrazíte na později.
Ochutnávka oblíbeného bylinky
Při přidávání medvědího česneku do jídla pravidelně ochutnávejte. Nepoužíváte ho jistě moc často, takže můžete špatně odhadnout jeho množství v jídle. Buďte opatrní, protože může velmi jednoduše zakrýt chuť dalších surovin, které máte v jídle a ucítíte potom jen česnek. Je totiž silnější než klasický česnek.
Zdroj: https://www.countryfile.com/how-to/food-recipes/wild-garlic-guide-where-to-find-how-to-cook-it-and-recipe-ideas