Šťovíkovou polévku si můžeme vychutnat po celý rok. Šťovík zavařený ve sklenici je ideální varianta

Patříte k milovníkům šťovíku a v létě z něj rádi vaříte polévku? Pak je potřeba mít následující recept v repertoáru. Jestliže ji chcete vařit celoročně, ukládejte šťovík do sklenic. Jeho příprava zabere jen pár minut. Pojďme se podívat, jak na to.

Buďte připraveni, polévku ze šťovíku si můžete udělat i přes zimu

Šťovík ve sklenicích je ideálním způsobem skladování pro ty, co milují polévku, ale dosud nepřišli na tento nápad a používali pouze čerstvé listy během sezóny. Ať už šťovík pěstujete, nebo jste jej koupili na tržišti, je potřeba myslet na zimu, kdy se tato rostlina hůře shání a také si za ni připlatíte. Příprava šťovíku do sklenic není vůbec složitá, zabere jen pár minut a ještě získáme vynikající základ pro polévku. Stačí přidat obsah sklenice do zeleninového vývaru a za pár chvilek máte chutnou večeři.

Doporučený článek:  Vodní kámen v konvici vyčistí ocet nebo citron

Jak tedy vyrobit šťovík ve sklenicích na zimu

Co všechno potřebujeme k výrobě šťovíku ve sklenicích?

  • Šťovík,
  • máslo,
  • sůl.
Zdroj obrázku: Freepik

Jak připravit šťovík? Začít byste měli přípravou listů. Nejdříve je důležité umýt listy, poté je jemně nakrájet. U větších rostlin se zbavte tvrdého stonku, který je ve středu listu. Nesekaný šťovík potom orestujte na másle společně se solí. Listy po chvíli ztratí objem a ztmavnou. Smažte tak dlouho, dokud se nezmění konzistence a listy se nebudou rozpadat. Horký šťovík nalijte do sklenic, které zašroubujte a poté otočte dnem vzhůru.

Doporučený článek:  Správné skladování potravin v lednici: řada produktů do ní nepatří

Zavařený šťovík můžete pasterizovat domácími metodami, jestliže si nejste jistí trvanlivostí.

Jak jíst polévku ze šťovíku?

Pokud vás neoslovila chuť šťovíku, tak po zdravotní stránce vás může přesvědčit. Je doslova pokladnicí minerálů (železo, draslík, hořčík a vápník). Konzumace šťovíku má i svou odvrácenou stránku. Obsahuje totiž kyselinu šťavelovou, která poškozuje ledviny. Tím máme na mysli tvorbu ledových kamenů, urolitiázu a dnu.

Proto s jeho konzumací buďte raději obezřetní. Pro zmírnění negativních účinků můžete přidat smetanu a vejce.

Zdroj: https://www.valyastasteofhome.com/how-to-can-sorrel/
.

Doporučené články