Makrela patří do jídelníčku pravidelně. Je bohatá na prvky důležité pro zdraví celého těla

Ryby jsou důležitou součástí pestré stravy bohaté na vitamíny a minerály. Jíme je velmi málo. Odborníci zdůrazňují, že bychom ryby měli konzumovat dvakrát týdně. Navíc některé ryby jsou považovány za obzvláště zdravé, například makrela.

Oblíbená pochoutka

Makrela je vedle tresky, sledě nebo lososa jedna z nejoblíbenějších ryb. Má krémově zbarvené chutné maso, které většina z nás zná v uzené verzi. Méně často se konzumuje konzervovaná nebo pečená, smažená nebo grilovaná. Bývá součástí sendvičů, past a salátů. Najdeme v ní spoustu bílkovin a omega-3 mastných kyselin, dále obsahuje vitamíny skupiny B včetně B12, vitamín D, železo, hořčík, fosfor, draslík, selen (100 g uzené makrely pokryje až 80 % denní poptávky po tomto prvku).

Doporučený článek:  Ochutnejte masové kuličky v tomatové omáčce s mangem
Zdroj obrázku: Freepik

Podporuje nervový systém

Studie ukázaly, že ti, kteří pravidelně jedí makrely, mají nižší krevní tlak a nižší hladinu cholesterolu v krvi, a to díky obsahu omega-3 kyselin. Tyto zdravé tuky, zejména DHA (kyselina dokosahexaenová), hrají velkou roli ve vývoji a činnosti nervového systému. Konzumace ryb a mořských plodů podporuje kognitivní funkce a má pozitivní vliv na paměť a koncentraci. Zároveň zastavuje anémii, pomáhá posílit kosti a snižuje riziko diabetu 2. typu a posiluje imunitu.

Pozor na obsah rtuti

Nejlepší je sáhnout po čerstvé makrele, ale je to mnohem těžší než koupit uzenou nebo konzervovanou rybu. Při výběru se ujistěte, že má nízký obsah rtuti, protože makrela je ryba, která má tendenci hromadit sloučeniny rtuti, a proto se nedoporučuje těhotným a kojícím ženám. Nejlepší volbou v tomto ohledu bude makrela obecná. Je také přirozeně bohatá na histamin. Zvláště vysoké hladiny histaminu se nacházejí v uzené makrele, proto by se jí měli vystříhat lidé s intolerancí na tuto látku. Jsou v ní také puriny, takže by se před ní měli mít na pozoru lidé trpící dnou.

Zdroj: https://www.webmd.com/diet/what-are-health-benefits-mackerel
.

Doporučené články