Loupání vajíček bude snazší po propíchnutí jejich špičky

Vejce jsou jednou ze základních potravin. Nechybějí snad v žádné domácnosti, protože se využívají při přípravě slaných i sladkých jídel, moučníků, buchet či cukroví. Můžete si je dát na snídani i na večeři jako volská oka nebo vejce na hniličku. Dobře chutnají i vařená vejce. Co dělat, když se vám je nedaří bez problémů oloupat?

Jaké živiny obsahují vejce

Vejce patří mezi nejzdravější potraviny na světě. Dávno již neplatí tvrzení, že obsahují nezdravý cholesterol, který přispívá ke zvyšování cholesterolu v krvi. Kromě něho jsou totiž bohatá i na zdravý cholesterol, který negativní účinky toho nezdravého minimalizuje. Vejce jsou nabitá kvalitními proteiny, minerály, vitamíny, tuky, a proto si je klidně můžete dopřát.

Doporučený článek:  Jedlá soda zbaví rostliny mšic. Aplikovat lze na tři způsoby

Kromě sodíku, draslíku, vápníku, hořčíku, fosforu, železa, mědi a zinku ve vejci najdete také vitamíny D, E, B6, B12, B1, B2 a B3. Největším zdrojem vody ve vejci je bílek, bílkoviny jsou zase ve žloutku. Ten obsahuje také tuky.

Zdroj obrázku: Freepik

Na jaký způsob si vejce připravit

V kuchařských knihách existují různé recepty na přípravu vajec. Ty základní zná snad každý. Z vajec je možné udělat míchaninu třeba s pažitkou, uvařit je na hniličku, udělat z nich slanou i sladkou omeletu. Na chléb s máslem si můžete dát vejce vařená natvrdo. Zde bývá problémem je dobře oloupat. Někdy to jde ztuha, zejména tehdy, jedná-li se o čerstvá vejce. To pak skořápka nejde bez potíží sloupnout.

Doporučený článek:  Kyselina močová je nepřítel kloubů. Pět produktů její hladinu v těle přirozeně sníží

Jak zajistit, aby se vařená vejce dobře loupala

K tomu vám postačí znát jeden jednoduchý trik. Vejce po vyndání z ledničky ještě syrové propíchnete na špičce v jeho zaoblené části špendlíkem nebo jehlou. Otvor nesmí být moc hluboký, aby bílek nevytekl do vody. A aby skořápka nepraskla. Pak dáte vajíčka vařit na dobu deseti minut do vroucí vody. Po uvaření je ihned zchladíte studenou vodou. Nyní by měla jít oloupat bez problémů.

Zdroj: https://www.webmd.com/diet/ss/slideshow-eggs-health-benefits, https://www.medicalnewstoday.com/articles/283659, https://blog.williams-sonoma.com/how-to-cook-eggs/, https://www.thekitchn.com/best-egg-peeling-method-23015087
.

Doporučené články