Listy ořešáku patří do tradiční lékárničky. Prospějí ve formě odvaru nebo oplachu

Sezóna vlašských ořechů už je tady. Ořechy se sklízí od konce září do října. Ořechové listy se ale sklízí o něco dříve. Možná vás to překvapí, ale listy ořešáku můžete použít k posílení svého zdraví. Mají antiseptické, protizánětlivé a diuretické vlastnosti. Proto by neměly chybět ani u vás doma. Jak byste je měli používat? Na vše důležité se nyní podíváme.

Vlastnosti listů ořešáku

Vlašské ořechy snižují riziko kardiovaskulárních onemocnění a cukrovky, podporují činnost mozku a používají se také jako prevence osteoporózy. Kromě plodů ale můžete používat také listy, skořápky a kůru v bylinkářství nebo kosmetice. Listy ořešáku se sklízí od května do června. Koupit si ale můžete i sušené listy. Použít je můžete na vlasy, kožní nemoci a bakteriální infekce.

Doporučený článek:  Vaření v myčce je šetrné, připravit takto můžeme mnoho jídel
Zdroj obrázku: Freepik

Nálev, odvar nebo vlasový oplach

Listy můžete použít hned několika způsoby. Na nálev potřebujete sušené listy. Doma si sami rozdrťte dvě polévkové lžíce listů, zalijte vroucí vodou a nechte louhovat po dobu 20 minut. Připravit si můžete také odvar, který je silnější. Povařte tři polévkové lžíce ořechových listů v litru vody po dobu 10 minut.

Ořechový oplach vám dobře poslouží na první šediny u tmavých vlasů. Hlavní složkou oplachu jsou nastrouhané skořápky ořechů, které povaříte na mírném ohni. Výsledek nechte vychladnout a použijte ho na opláchnutí vlasů po klasickém umytí. Jestli ho chcete připravit z listů, potřebujete 3 lžíce sušených listů, které spaříte v litru vody. Vařte asi 10 minut, aby měl oplach sílu.

Doporučený článek:  Vaření lišek v kuchyni: Z jedné porce se dá vytvořit dávka vitamínů pro celou rodinu

Recept na tinkturu z ořechových listů

Na tinkturu potřebujete 30 gramů listů, 150 ml vodky a 100 ml pramenité vody. Listy rozdrťte, nasypejte do sklenice a zalijte alkoholem. Připravenou směs nechte odstát po dobu dvou týdnů a směs 2–3krát denně protřepejte. Potom směs sceďte a dejte do lednice na 5–6 dnů. Tinktura posílí srdce a pomůže proti žaludečním neduhům.

Zdroj: https://diynatural.com/black-walnut-leaves-medicine/
.

Doporučené články