Umývat čerstvá vejce před uložením do ledničky se nedoporučuje

Vajíčka jsou oblíbenou přísadou k snídani, k obědu i k večeři, nechybí na svátečním stole v obložených mísách nebo na chlebíčcích. Vařená, smažená, pečená nebo na mnoho dalších způsobů prostě chutnají skvěle. Jak ale každý ví, při manipulaci s vajíčky je nutná obezřetnost, skořápky totiž mohou být špinavé nebo infikované různými patogeny. To je důvod, proč je někteří nakupující po návratu domů myjí. Bohužel tato metoda nejen že není účinná, ale dokonce je o dost více škodlivá. Proč se nedoporučuje vajíčka mýt?

Do chladničky tak, jak jsou

Špinavá? Hospodyňky často v dobré víře vajíčka po zakoupení okamžitě umyjí, až poté je vloží do chladničky do přihrádky. Podle odborníků je tato metoda naprosto chybná. Mohou se totiž uskladňovat v původním obalu tak, jak jsou, byť se mohou jevit znečištěná. Proč? Skořápka slepičího vejce se skládá z krystalků uhličitanu vápenatého, uhličitanu hořečnatého, kysličníku hlinitého, fosforečného a křemičitého. Obdobné složení se objevuje v přírodě i v jiných oblastech, například pod mořem, kde jsou tyto složky obsažené v lasturách nebo korálových útesech.

Doporučený článek:  Pizza je ideální jídlo do podzimního počasí. Zasytí a potěší i se sezónními ingrediencemi
Zdroj obrázku: Freepik

Propustné póry ve skořápce

Obsah nevyteče, přesto se nejedná o zcela vzduchotěsnou skořápku. Naopak, na povrchu se nachází přes osm tisíc pórů, přesto je obsah sterilní. Není to dáno obalem, ale proteinovou membránou, kutikulou, která chrání obsah vajíčka před pronikáním bakterií a patogenů. Vnitřek je v bezpečí, tedy do chvíle, než by se obal umyl. To je důvod, proč se vajíčka v běžné prodejní síti nikdy neprodávají umytá, což je v souladu s evropskými regulemi.

Hrozí salmonela i zkažení vajec

Proč vajíčka nemýt? Především očistěním vajíček dochází k odstranění ochranného povlaku, čímž může dojít ke kontaminaci obsahu bakteriemi salmonely a hrozí vážné onemocnění. A nejen to, při mytí se mohou tyto patogeny rozšířit do dřezu a na kuchyňskou linku. V proudu tekoucí studené vody může dojít ve vajíčkách k podtlaku a veškeré bakterie se dostat dovnitř. Čerstvá vajíčka se nedoporučuje ani máčet, protože se opětovně dostávají do nitra nebezpečné látky. Rozevřené póry jsou pozvánkou pro bakterie, k tomu se dovnitř dostává více vzduchu a vajíčka se tak rychleji kazí.

Zdroj: https://www.cfsph.iastate.edu/thelivestockproject/eggs-is-washing-and-refrigerating-necessary/, https://eur-lex.europa.eu/EN/legal-content/summary/rules-on-marketing-standards-for-eggs.html, https://www.fda.gov/food/buy-store-serve-safe-food/what-you-need-know-about-egg-safety, https://www.cdc.gov/foodsafety/communication/salmonella-and-eggs.html
.

Doporučené články