Ledviny zatěžuje nezdravý jídelníček, na prvním místě je nadbytek soli

Díky ledvinám je naše tělo schopné odstraňovat toxiny a nepotřebné produkty metabolismu. Proto je třeba o ně denně pečovat. Jaké potraviny jsou pro ledviny škodlivé a měli byste je proto raději vyřadit z jídelníčku? Z dlouhodobého hlediska mohou dokonce tyto potraviny vést k chronickému onemocnění ledvin, a tak je lepší se jich raději vzdát.

Nadměrné solení

Sůl je uváděná jako největší hrozba pro správnou činnost ledvin. Na jednu stranu je těžké představit si vaření bez ní, na druhou stranu lékaři varují, že většina lidí jí užívá až příliš. I když ji totiž přímo nepřidáváme do pokrmů, skrývá se v mnoha zpracovaných potravinářských výrobcích, například sýrech. Světová zdravotnická organizace doporučuje zkonzumovat během dne maximálně 5 gramů soli. Přebytek vede k okyselení organismu a brání procesu čištění krve, což ztěžuje ledvinám práci.

Doporučený článek:  Bulgur má nízký glykemický index. Je vhodný pro diabetiky i pacienty s inzulínovou rezistencí

Snad každý z nás někdy zažil nedostatek času, při kterém sáhnul po rychlém občerstvení nebo instantním jídlu, které stačí ohřát či zalít vodou. Občasná konzumace těchto potravin pravděpodobně zdraví nijak nepoškodí, ale je třeba připomenout, že obsahují konzervanty, stabilizátory, zvýrazňovače chuti a sůl. To vše zatěžuje ledviny.

Zdroj obrázku: Freepik

Všeho s mírou

Protein je nezbytnou složkou pro zdraví kostí, svalů, kloubů a dásní. Nadbytek bílkovin ve stravě ale vede k chronickému onemocnění ledvin. Je to proto, že při trávení bílkovin tělo produkuje toxické odpadní látky, z nichž některé jsou metabolizovány ledvinami a některé zůstávají v těle. Tam mohou tvořit ledvinové kameny a otoky.

Doporučený článek:  Skyr je výborným zdrojem vápníku a bílkovin. Sáhnout po něm mohou sportovci i lidé na dietě

Ani zelenina není bez poskvrny. Ledvinám škodí špenát, červená řepa a rebarbora. Obsahují hodně šťavelanu, jehož nadbytek se může hromadit v těle a vést k tvorbě ledvinových kamenů. Aby se minimalizovalo riziko obtíží, zmíněná zelenina by se měla jíst jen v menším množství a neměla by se spolu kombinovat v jednom pokrmu.

Zdroj: https://www.medicalnewstoday.com/articles/what-foods-are-bad-for-kidneys
.

Doporučené články