Amarant se pěstoval kvůli semínkům již před 4000 lety. Kromě kukuřice nebo fazolí patřil k základním plodinám Inků a Aztéků. Díky svým zdravotním vlastnostem a cenným živinám by se na našich talířích měl objevovat co nejčastěji.
Bomba vitamínů a minerálů
Amarant je zdrojem velkého množství vápníku, protože ve 100 gramech semen je až 250 mg tohoto prvku. Kromě toho je zdrojem fosforu, draslíku, zinku a hořčíku. Amarant jistě přesahuje jiné obiloviny, pokud jde o obsah bílkovin – má jich více než pšenice, kukuřice nebo oves. Amarant také obsahuje vitamíny B (mezi nimi niacin), vitamín E, jakož i polyfenoly.
Po amarantu by měli sahat lidé se zvýšeným obsahem cholesterolu. Zahrnuté v něm jsou cenné mastné kyseliny GLA, které přispívají ke snižování „špatného“ cholesterolu v krvi. Měl by se konzumovat profylakticky k prevenci aterosklerózy, ale také při hypertenzi a cukrovce. Semena amarantu a amarantová mouka by se měly nacházet v jídelníčku lidí trpících celiakií. Toto super jídlo neobsahuje lepek, a proto je velmi populární u lidí, kteří zápasí s touto nemocí.
Pro lepší krev
Amarant se doporučuje lidem s kardiovaskulárními chorobami a anémií. Je bohatý na železo, a jeho obsah dokonce přesahuje špenát. Ve 100 gramech semen amarantu je až 15 mg železa. Nejen lidé z nedostatkem železa, ale také ženy v těhotenství by měly sahat po semenech těchto pseudoobilovin častěji. Amarant obsahuje velké množství vlákniny, která reguluje funkci střev a zlepšuje metabolismus.
Nízký obsah lepku jej činí lehce stravitelným a vláknina poskytuje pocit sytosti na delší období. Proto je povinný ve stravě lidí, kteří bojují s kilogramy navíc. Amarant také zabraňuje nadýmání, zácpě a zlepšuje vstřebávání živin v zažívacím traktu. Amarant je k dispozici ve formě zrn, která neztratí své zdravotní vlastnosti ani po vaření. K dostání je také ve formě pukanců. Jeho pěstování jej také nezbavuje cenných přísad a v této podobě se může podávat i dětem jako doplněk k jogurtu nebo dezertům.
Zdroj: https://www.webmd.com/diet/health-benefits-amaranth