Kopřivy jsou již po celá staletí nedílnou součástí lidového léčitelství. Není se čemu divit, protože se jedná o bohatý zdroj mnoha cenných látek a možností jejich využití je hodně. Sklizením kopřiv na jaře si můžete uchovat všechny živiny, které nabízí. K čemu můžete využít nasbírané výhonky?
Léčivé vlastnosti, které se ničemu nevyrovnají
Po desítky let se používají obklady z listů kopřiv na záněty a akné. Dnes se díky vysokému obsahu kyseliny listové doporučují těhotným a kojícím ženám. Obsahují ale také hodně chlorofylu, což pomáhá proti chudokrevnosti. Díky mikroelementům a minerálním solím jsou také skvělým detoxikačním prostředkem. Duben a květen jsou na sklizeň ideální, protože kopřivy obsahují největší množství všech složek, kvůli kterým je chceme využít.
Šťáva a vařené kopřivy
Kopřivová šťáva vyžaduje jen 1 kg celých výhonků, které omyjete pod tekoucí vodou, scedíte a nakrájíte. Nakrájené kousky vložte do odšťavňovače nebo mlýnku na maso. Šťávu skladujte v lednici v tmavé lahvi. Použít ji můžete ke zlepšení stavu pokožky, vlasů, cukrovky nebo chudokrevnosti. Stačí, když budete pít 20 ml šťávy každý den. Větší množství nepijte.
![](https://receptovnik.cz/wp-content/uploads/3230/lecive-ucinky-koprivy-lze-vyuzit-nejen-ve-forme-caje-vlastnorucne-sbirane-vyhonky-prospeji-nejlepe.jpg)
Většina lidí bude jistě kopřivy vařit. V případě čerstvé rostliny ji postačí vařit po dobu půl minuty. V případě sušených listů počkejte až 2 minuty. Jestli budete kopřivy vařit déle než 10 minut, jejich nálev změní barvu, vůni a ztratí své vlastnosti. Bude extrémně močopudný, ale nezískáte vlastnosti, o které vám primárně jde.
Jednoduchý recept na kopřivový čaj
Kopřivový čaj je asi nejznámějším produktem, který z této byliny můžete získat. Pravidelná konzumace snižuje špatný cholesterol a pozitivně působí na krevní tlak. Dokáže také zmírnit mnoho druhů bolestí a pomáhá při boji s viry, bakteriemi i plísněmi. Denně byste neměli vypít více než čtyři šálky (300–800 ml), abyste se nepředávkovali.
Zdroj: https://www.healthline.com/nutrition/stinging-nettle