Kopřivy jsou již po celá staletí nedílnou součástí lidového léčitelství. Není se čemu divit, protože se jedná o bohatý zdroj mnoha cenných látek a možností jejich využití je hodně. Sklizením kopřiv na jaře si můžete uchovat všechny živiny, které nabízí. K čemu můžete využít nasbírané výhonky?
Léčivé vlastnosti, které se ničemu nevyrovnají
Po desítky let se používají obklady z listů kopřiv na záněty a akné. Dnes se díky vysokému obsahu kyseliny listové doporučují těhotným a kojícím ženám. Obsahují ale také hodně chlorofylu, což pomáhá proti chudokrevnosti. Díky mikroelementům a minerálním solím jsou také skvělým detoxikačním prostředkem. Duben a květen jsou na sklizeň ideální, protože kopřivy obsahují největší množství všech složek, kvůli kterým je chceme využít.
Šťáva a vařené kopřivy
Kopřivová šťáva vyžaduje jen 1 kg celých výhonků, které omyjete pod tekoucí vodou, scedíte a nakrájíte. Nakrájené kousky vložte do odšťavňovače nebo mlýnku na maso. Šťávu skladujte v lednici v tmavé lahvi. Použít ji můžete ke zlepšení stavu pokožky, vlasů, cukrovky nebo chudokrevnosti. Stačí, když budete pít 20 ml šťávy každý den. Větší množství nepijte.
Většina lidí bude jistě kopřivy vařit. V případě čerstvé rostliny ji postačí vařit po dobu půl minuty. V případě sušených listů počkejte až 2 minuty. Jestli budete kopřivy vařit déle než 10 minut, jejich nálev změní barvu, vůni a ztratí své vlastnosti. Bude extrémně močopudný, ale nezískáte vlastnosti, o které vám primárně jde.
Jednoduchý recept na kopřivový čaj
Kopřivový čaj je asi nejznámějším produktem, který z této byliny můžete získat. Pravidelná konzumace snižuje špatný cholesterol a pozitivně působí na krevní tlak. Dokáže také zmírnit mnoho druhů bolestí a pomáhá při boji s viry, bakteriemi i plísněmi. Denně byste neměli vypít více než čtyři šálky (300–800 ml), abyste se nepředávkovali.
Zdroj: https://www.healthline.com/nutrition/stinging-nettle