Vejce je bohatým zdrojem bílkovin a skrývá se v něm spousta vitamínů. Mnoho lidí se domnívá, že může lidskému organismu škodit kvůli vysokému obsahu cholesterolu. Při střídmé konzumaci se toho ale nemusíte obávat. Podle odborníků jich můžete bezpečně sníst až šest týdně. Podívejme se, jaký typ přípravy vajec je pro vaše zdraví nejlepší.
Vejce naměkko jsou skvělá pro srdce
Vejce byste rozhodně neměli jíst syrové, to je jasné. Otázkou zůstává, jaký typ přípravy je nejlepší. Ukázalo se, že vejce naměkko je pro organismus mnohem stravitelnější než natvrdo. Syrový žloutek ale neobsahuje avidin, který omezuje vstřebávání biotinu. Díky tomu se nemusíte obávat toho, že je syrový. Při dlouhém vaření vajíčka se připravíte o vitamíny A, D a mnoho antioxidantů. Z tohoto důvodu se vyplatí, když zvolíte raději kratší dobu vaření.
Na druhou stranu u vejce natvrdo získáte mnohem více bílkovin, a to celých 91 procent. V případě varianty naměkko je to pouhých 51 procent. Bohužel to je jediný benefit, který můžete z těchto vajec získat. Tento druh můžete samozřejmě začlenit do více pokrmů, ale jestli chcete skutečně využít benefity této suroviny a vychutnat si naplno jeho chuť, měli byste vsadit na kratší dobu vaření.
Mohou vejce ublížit?
Stejně jako u každé jiné suroviny není škodlivý samotný produkt, ale jeho nadměrná konzumace. To platí úplně pro všechno. Vždy byste se měli držet střídmosti. Lidé, kteří konzumují 3–4 vejce denně, riskují srdeční onemocnění a předčasnou smrt. Pár vajíček během týdne vám ale nijak neublíží, právě naopak. Vyhýbejte se jen jejich smažení a konzumace s bílým pečivem, které mohou ztížit trávení této úžasné suroviny.
Jakmile se rozhodnete pro zdravé množství vajec, můžete se těšit na vitamíny, minerály a antioxidanty, které podporují činnost mozku a srdce. Navíc se budete cítit příjemně sytí a nebudete mít během celého dopoledne hlad, pokud si dáte vaječnou snídani.
Zdroj: https://www.healthline.com/nutrition/eating-healthy-eggs