Jíst zdravě by měl každý nehledě na věk, ale mladší věková kategorie si nevhodnost některých pokrmů nebo škodlivost výrobků neuvědomuje, případně je ignoruje. S nástupem zdravotních obtíží a zhoršené schopnosti regenerace nebo se zpomalujícím se metabolismem se však vyplatí přehodnotit své stravovací návyky a určité potraviny z jídelníčku kategoricky vyřadit. Zásadní je vyvarovat se sacharidů a nezdravých tuků, masa a také některého koření. Čemu se po padesátce vyhýbat a co naopak do stravy zařadit?
Pomalá střeva i první nemoci
Proč měnit jídelníček? Ve věku nad padesát let přichází první potíže s pomalou peristaltikou střev a se zácpou. Zpomalený metabolismus jde ruku v ruce s usazováním toxinů v těle. Objevují se také nemoci včetně cukrovky, aterosklerózy nebo vysokého krevního tlaku. Je na čase vyřadit z jídelníčku pokrmy rychlého občerstvení, chipsy, hamburgery nebo párky v rohlíku. Kromě tuků a cukrů tato jídla obsahují přidané chemické látky a kořenicí směsi s přílišným obsahem soli, což může zdravotní stav ještě zhoršit.
Zásadní je méně solit
Dříve byla sůl nad zlato, dnes je strašákem, který ohrožuje zdraví mladých i starých, protože se solí příliš. Denní dávku 5 gramů překračuje takřka každý, navíc se sůl nachází i ve sladkostech, pečivu, uzeninách, sýrech nebo v dalších produktech. Vyšší spotřeba vede nejen k přibývání na váze, ale především k potížím s vysokým krevním tlakem, což vede ve svém důsledku k rozvoji dalších onemocnění včetně kardiovaskulárních nebo ledvinových. Namísto soli se doporučuje používat k dochucení pokrmů aromatické bylinky čerstvé nebo sušené. Vhodné jsou libeček, pažitka, bazalka, majoránka, tymián nebo v jarním období medvědí česnek.
Omezení cukrů i tuků
Obdobně jako škodí sůl, ohrožuje zdraví také nadbytek cukru, který se vyskytuje v mnoha výrobcích včetně uzenin a salámů. Sacharidy nelze zcela vyloučit ze stravy, ale doporučuje se je omezit, protože existuje kromě cukru i mnoho jeho náhražek. Přemíra cukru příliš zatěžuje slinivku a vede k rozvoji diabetu. Těžce stravitelné po padesátce je také maso, především červené, které zvyšuje riziko rozvoje rakoviny střev. Škodí též nadměrný příjem omega-6 mastných kyselin, které se nacházejí ve vaječných žloutcích a slanině, ve slunečnicovém oleji nebo v margarínu.
Zdroj: https://www.sunhealthcommunities.org/helpful-tools/articles/8-foods-older-adults-avoid-eating