Všichni jistě známe karbanátky. Tradiční receptura zahrnuje mleté maso, vajíčko (případně jen žloutek), trochu strouhanky, nakrájenou cibuli, česnek a koření podle chuti. Co když ale tento recept trochu obměníme a místo strouhanky použijeme přísadu, která zaručí, že karbanátky budou dokonale měkké a propečené?
Jednoduché jídlo na mnoho způsobů
Karbanátky patří k nejoblíbenějším jídlům na oběd a večeři. Není divu – jsou levné, jednoduché a rychlé na přípravu a navíc velmi univerzální. Dají se bez problémů kombinovat s různými přílohami, třeba s bramborovou kaší, celými brambory, ale i rýží nebo kuskusem. Zároveň není problém je druhý den po přípravě ohřát a podávat s chlebem jako rychlou večeři nebo sytý oběd či svačinu na cesty.
Nespornou výhodou karbanátků je to, že chutnají dětem i dospělým. Avšak za jedné podmínky – musí mít správnou konzistenci, tedy měkký vnitřek a křupavou kůrku. A to bývá problém, protože se nám nezřídka stane, že jsou osmažené karbanátky spíš tuhé, chybí jim šťavnatost, anebo jsou dokonce gumové.
Recept na karbanátky s jáhlami
Zkušené hospodyňky nemají problém odhadnout poměr surovin a usmažit perfektní karbanátky. Co když ale naše kulinářské výtvory nechtějí chutnat a vypadat tak, jak by měly? V tom případě stačí strouhanku nahradit vařenými jáhlami (na 250 gramů masa stačí dvě polévkové lžíce). A proč jáhly? Strouhanka totiž z masa nasaje víc vody, a tak celou hmotu ve výsledku vysuší. Zkuste karbanátky s jáhlami podle následujícího receptu.
Potřebovat budete 250 gramů mletého masa, 1 lžíci sezamové pasty tahini, 2 lžíce vařených jahel, trochu petržele, sůl a pepř podle chuti a lžičku červené papriky. Jáhly uvařte podle návodu a nechte je vychladnout. Nasekanou petrželku a maso dejte do mísy, přidejte tahini, vychladlé jáhly, koření a vše dobře promíchejte. Z masa pak tvarujte placičky požadovaného tvaru a velikosti. Na pánvi rozehřejte tuk a smažte každou placičku z obou stran po dobu 10 minut.
Zdroj: https://tastycraze.com/recipes/r-89974-Tasty_Buckwheat_Meatballs