Jednoduché kynuté croissanty plněné ovocným džemem jako od cukráře

Zbožňujete kynuté sladké rohlíčky s náplní a zasněžené moučkovým cukrem? Pak byste si je možná rádi upekli i doma. Jsou chutné, křupavé a vypadají jako od profesionálního cukráře. Díky tomu ozdobí slavnostní stůl, ale hodí se i jako pohoštění pro návštěvu, kolegy z práce i jenom tak na chuť k televizi. Navíc jsou rohlíčky variabilní z hlediska náplně. V receptu uvádíme variantu s ovocnou zavařeninou, naplnit je ale můžete čímkoliv. Třeba mletými ořechy, povidly či sladkým tvarohem.

Na kynuté croissanty s džemem budete potřebovat tyto přísady:

  • Hladká mouka – 200 g
  • másla – 75 g
  • moučkový cukr – 10 g
  • vajíčko – 1 ks
  • droždí – 20 g
  • smetana s obsahem tuku alespoň 18 % – 25 g
  • džem – asi 150 g
  • moučkový cukr na posypání
Doporučený článek:  Recept na bramborové krokety, který se těší oblibě už sto let

Návod na přípravu:

Hladkou mouku prosejte do mísy a přidejte změklé máslo nakrájené na menší kostky. Elektrickým šlehačem vyšlehejte vajíčko s moučkovým cukrem. Vyklepněte do vedlejší misky vajíčko, vyšlehejte ho s moučkovým cukrem do bílé pěny a přilijte do mísy s moukou. Do skleničky rozdrobte droždí a zalijte ho smetanou. Vidličkou šlehejte, dokud se droždí nerozpustí a rovněž ho pak přilijte do mísy s ostatními přísadami, ze kterých uhněťte soudržné a nelepivé těsto.

Z těsta zformujte kouli, její povrch lehce potřete olejem a vložte do mísy. Tu přikryjte utěrkou nebo potravinářskou fólií a nechte zhruba hodinu kynout, dokud těsto nezdvojnásobí svůj objem. Pak těsto vyklopte na lehce pomoučněný vál a rukama ho trochu prohněťte. Vyválejte z těsta kulatou placku o síle kolem 3 milimetrů a rozkrájejte ji na 8 nebo 16 stejně velkých trojúhelníkových dílů, podle toho, jak velké croissanty chcete mít.

Doporučený článek:  Jaká jsou pravidla u nízkosacharidové diety?

Na základnu každého trojúhelníku dejte trochu džemu a zarolujte od širší straně k užší. Hotové rohlíčky vyskládejte na plech vyložený pečicím papírem a nechte 15 minut vykynout na teplém místě.

Rozehřejte troubu na teplotu 180 až 200 °C a pečte rohlíčky asi 15 minut, dokud jejich povrch nezezlátne. Po vytažení z trouby zasypejte hotové rohlíčky moučkovým cukrem a po vychladnutí podávejte se šálkem dobrého čaje nebo kávy.

.

Doporučené články