Zbožňujete kynuté sladké rohlíčky s náplní a zasněžené moučkovým cukrem? Pak byste si je možná rádi upekli i doma. Jsou chutné, křupavé a vypadají jako od profesionálního cukráře. Díky tomu ozdobí slavnostní stůl, ale hodí se i jako pohoštění pro návštěvu, kolegy z práce i jenom tak na chuť k televizi. Navíc jsou rohlíčky variabilní z hlediska náplně. V receptu uvádíme variantu s ovocnou zavařeninou, naplnit je ale můžete čímkoliv. Třeba mletými ořechy, povidly či sladkým tvarohem.
Na kynuté croissanty s džemem budete potřebovat tyto přísady:
- Hladká mouka – 200 g
- másla – 75 g
- moučkový cukr – 10 g
- vajíčko – 1 ks
- droždí – 20 g
- smetana s obsahem tuku alespoň 18 % – 25 g
- džem – asi 150 g
- moučkový cukr na posypání
Návod na přípravu:
Hladkou mouku prosejte do mísy a přidejte změklé máslo nakrájené na menší kostky. Elektrickým šlehačem vyšlehejte vajíčko s moučkovým cukrem. Vyklepněte do vedlejší misky vajíčko, vyšlehejte ho s moučkovým cukrem do bílé pěny a přilijte do mísy s moukou. Do skleničky rozdrobte droždí a zalijte ho smetanou. Vidličkou šlehejte, dokud se droždí nerozpustí a rovněž ho pak přilijte do mísy s ostatními přísadami, ze kterých uhněťte soudržné a nelepivé těsto.
Z těsta zformujte kouli, její povrch lehce potřete olejem a vložte do mísy. Tu přikryjte utěrkou nebo potravinářskou fólií a nechte zhruba hodinu kynout, dokud těsto nezdvojnásobí svůj objem. Pak těsto vyklopte na lehce pomoučněný vál a rukama ho trochu prohněťte. Vyválejte z těsta kulatou placku o síle kolem 3 milimetrů a rozkrájejte ji na 8 nebo 16 stejně velkých trojúhelníkových dílů, podle toho, jak velké croissanty chcete mít.
Na základnu každého trojúhelníku dejte trochu džemu a zarolujte od širší straně k užší. Hotové rohlíčky vyskládejte na plech vyložený pečicím papírem a nechte 15 minut vykynout na teplém místě.
Rozehřejte troubu na teplotu 180 až 200 °C a pečte rohlíčky asi 15 minut, dokud jejich povrch nezezlátne. Po vytažení z trouby zasypejte hotové rohlíčky moučkovým cukrem a po vychladnutí podávejte se šálkem dobrého čaje nebo kávy.