Kvalitní máslo poznáme podle barvy, chuti i textury

Kvalitu másla můžete poznat podle mnoha faktorů. Dnes se podíváme na základní způsoby, jak poznat, že je máslo kvalitní a zdravé. Jde o surovinu, kterou má doma každý z nás a většina ji konzumuje každý den. Právě proto musíte poznat, že je produkt kvalitní a můžete si ho bez starostí namazat na chleba nebo použít do pečení.

Barva a vůně

Jemná a krémová barva je první věc, podle které se můžete orientovat při nákupu a používání. Jakmile je barva sytější, máslo obsahuje hodně karotenoidů. To znamená, že má nižší výživovou hodnotu. Vůně by měla být mléčná a velmi jemná. Jestli cítíte silný a nepříjemný zápach, máslo je pravděpodobně zkažené nebo příliš staré k použití.

Doporučený článek:  Zbylé vařené brambory ještě zužitkujete. Netradiční knedlíky nebo placky vykouzlí rychlý oběd

Chuť a textura

Bohatá, krémová a jemná chuť mléka a másla je základ. Hořká chuť naznačuje, že je produkt zkažený a neměli byste ho jíst. Pokud se nejedná o solené máslo, nemělo by chutnat slaně. To je signál toho, že byste měli příště zvolit jinou značku. Textura musí být hladká a krémová. Při mazání na pečivo se musí velmi jednoduše roztírat.

Zdroj obrázku: Freepik

Výrobní postupy

Pravé a velmi kvalitní máslo se vyrábí z kravského mléka s velmi šetrnou úpravou. Jakmile se produkt vyrábí z mléka krav, které žijí ve volném chovu na pastvině, může být výraznější barvu i chuť. Ale také díky tomu bude zdravější, protože obsahuje více zdravých tuků i vitamínů. Rozhodně se toho nebojte. Právě naopak, protože takový produkt pro vás bude mnohem lepší.

Doporučený článek:  Skladování brambor má svá pravidla. V nevhodných podmínkách se snadno stanou hrozbou pro zdraví

Certifikát na obalu

Posledním faktorem, podle kterého se můžete řídit, jsou certifikáty kvality. Jakmile uvidíte na obalu značku „Bio“, je to známka kvality. Díky tomu na první pohled poznáte, že v produktu nejsou zbytečné chemikálie, pesticidy nebo hnojiva. A zároveň je vyrobeno od krav, které se chovají velmi přirozeným způsobem na pastvinách. Takže v tomto případě se označení „Bio“ nebojte. Spíš se ho snažte najít v lednici svého obchodu.

Zdroj: https://saxelbycheese.com/blogs/cheese-blog/how-to-choose-the-best-butter-a-quick-primer-on-butter
.

Doporučené články