Mikrovlnná trouba je velmi užitečný přístroj, který vám hodně usnadní život. Musíte ale myslet na to, že ne všechny potraviny jsou vhodné pro ohřívání tímto způsobem. Představíme vám několik surovin, které nesmíte nikdy dávat do mikrovlnky. V každém případě to má trochu jiný důvod. Některé potraviny vám mohou zničit spotřebič, zatímco jiné poškodí vaše zdraví.
Celá vejce
V mikrovlnné troubě vejce natvrdo neuvaříte. Navíc riskujete, že vajíčko uvnitř přístroje praskne a budete ho mít úplně všude. Uvnitř vajec se při ohřívání hromadí tlak, který v nepřirozeném prostředí mikrovlnky nemusí skořápka vydržet. A vajíčko rozhodně nechcete čistit z celé mikrovlnky. Místo toho ho vložte do vroucí vody na sporák.
Hroznové víno nebo citrusové plody
Čerstvé hroznové víno rozhodně nezměníte na hrozinky tím, že ho vložíte do mikrovlnné trouby. Divili byste se, kolik lidí to zkusilo. Pravdou je, že se s hroznem stane to samé, co s vajíčkem. Celé citrusy jsou také špatným nápadem. Může dojít k prasknutí slupky, uvolní se citrusové oleje, dojde k poškození celého spotřebiče. Navíc celou kuchyň zaplní strašný zápach.
Mateřské mléko
Maminky často volí pro ohřátí mateřského mléka nebo umělého mléka tento rychlejší způsob. Není to dobrý způsob, protože se tekutina neohřeje rovnoměrně. Navíc se z plastových lahví uvolňují do mléka látky, které obsahují karcinogeny. Místo toho vložte skleněnou lahev do hrnce s vodou a ohřejte mléko stejně, jako to dělaly naše maminky.
Celer, řepa nebo špenát
Možná vás to překvapí, ale tyto druhy zeleniny do mikrovlnky nepatří. Jestli je potřebujete ohřát, udělejte to v hrnci na sporáku. Pravdou je, že při ohřívání v oblíbeném spotřebiči uvolňují látky, které se mění na nitrosaminy. To jsou látky, které mají karcinogenní účinky. Velmi rychle tak uděláte ze zdravé zeleniny věc, která je nebezpečná pro vaše zdraví.
Zdroj: https://foodnetwork.co.uk/how-to/packages/food-network-essentials/things-you-should-not-put-in-microwave