Tato zelenina bývá často používána jen jako doplněk k jídlům. To je ale velká chyba, protože tím se nevyužije její plný potenciál. Křen má spoustu skvělých vlastností, které prospívají našemu zdraví. Je antibakteriální, antivirový a má také protizánětlivé účinky.
Nutriční hodnoty křenu
Křen má vysoký obsah vitamínu C a také kyseliny listové. Kromě toho v něm můžeme nalézt minerály jako draslík, vápník, hořčík, zinek a selen. Součástí křenu jsou také rostlinné sloučeniny zvané glukosinoláty které nás chrání před infekcemi, onemocněními mozku, snižují zánět a riziko civilizačních onemocnění, jako je rakovina, ateroskleróza a cukrovka.
Četné bioaktivní sloučeniny, vedené antioxidanty, aktivují imunitní systém, aby fungoval efektivněji. Stimulují aktivitu a produkci bílých krvinek, které posilují naši imunitu. Díky svým antibiotickým vlastnostem, antivirovým a protizánětlivým účinkům naše babičky využívaly křen při léčbě infekcí horních cest dýchacích. Je účinný i při sinusitidě, bronchitidě a přetrvávajícím kašli.

I když je zdravý, není třeba to s ním přehánět
Příroda zná své způsoby a dokáže nám pomoci v mnoha situacích. Křen se nepoužívá na Velikonoce jen tak bezdůvodně. Během těchto svátků je naše trávení zatíženo různými slavnostními jídly. Díky křenu tak nemusíte skončit s bolestmi břicha nebo metabolickými poruchami. Enzymy, které křen obsahuje, stimulují trávicí procesy a funkci střev.
Samozřejmě že i ten nejzdravější produkt se může ukázat jako škodlivý, pokud to s jeho konzumací přeženeme. V případě křenu byste na to měli myslet dvojnásob. Křen by neměly konzumovat děti do čtyř let. Někdy je úplné vyloučení křenu nezbytností hlavně při zánětu gastrointestinální sliznice a také žaludečních a duodenálních vředů. Křen se nedoporučuje ani lidem s hypotyreózou.
Zdroj: https://dennishorseradish.com/health-benefits-horseradish/