Jedno jablko denně doplní důležité vitamíny a vlákninu. Vhodné je při dietě a pro zrychlení metabolismu

Jablka jsou tuzemským pokladem, patří mezi levné a dostupné ovoce, které si může dovolit úplně každý. V Česku se nacházejí na pultech obchodů po celý rok. Mezi jejich výhody patří, že jsou vhodná i při dietě, protože jsou nízkokalorická. Ne nadarmo se pak říká, že „kdo jablko denně sní, k tomu doktor nechodí“, což je sice lidová říkanka, ale do jisté míry pravdivá. Proč se doporučuje jíst jablka každý den? Mohou je i lidé toužící zhubnout? Kdy naopak nejsou vhodná a mohou přitížit?

Mnoho odrůd všech barev a chutí

Jonagold, Red Prince, Gala, Reneta, Idared, Šampion nebo zelená jablka Golden Delicious, Croncels nebo Boikovo, to jsou namátkou některé odrůdy, které se nabízejí v obchodech. Od sebe se odlišují velikostí plodů, barvou slupky i dužniny, ale samozřejmě také chutí nebo šťavnatostí, což jsou vlastnosti, podle kterých si je vybírají konzumenti. Všechna jablka mají ale společné, že obsahují vitamíny, minerály, antioxidanty a velkou dávku vlákniny. Z toho důvodu se řadí jablka mezi takzvané superpotraviny, které je vhodné konzumovat každodenně.

Doporučený článek:  Vláknina je důležitá pro zdravé trávení. Zdrojem je zelenina, ořechy nebo luštěniny
Zdroj obrázku: Freepik

Zdroj blahodárných látek

Plody jabloní jsou malvice, jejichž dužnina obklopuje jádřinec. Jablka vynikají zdravotními benefity a jsou zdrojem vitamínů, zejména C, E, K a skupiny B. Dále jsou zastoupené minerály, jako hořčík, vápník, fosfor, zinek, křemík či draslík. Oplývají antioxidanty, mezi nejvýznamnější patří kvercetin, které pomáhají v těle likvidovat volné radikály. Mají vliv na stav pokožky a zlepšují vidění. Obsažená vláknina je balzámem pro střeva a napomáhá vyměšování, protože zrychluje metabolismus.

Každý den jedno, nebo snad ne?

Jablka jsou skvělou přísadou do ovesných kaší či müsli a jogurtu, mohou doplňovat zeleninové saláty. Jedno jablko denně posílí imunitu, přičemž se hodí i pro diabetiky v dávce až 300 gramů. Jablka se mohou jíst i při dietě, protože obsahují na 100 gramů mezi 30 a 50 kcal. Nízký obsah kalorií a nízký glykemický index těchto plodů jsou při dietě přínosem, zasytí na delší dobu a snižují hladinu cholesterolu a cukru v krvi. Ideální je zařadit do jídelníčku dvě jablka denně, větší množství může způsobit trávicí obtíže vlivem fermentace. Toto ovoce není vhodné pro pacienty se syndromem dráždivého tračníku nebo s citlivou slinivkou.

Zdroj: https://www.webmd.com/food-recipes/benefits-apples
.

Doporučené články