Letní zahrady lákají na sladké a šťavnaté ovoce, ani cukrovkáři nemusí přijít zkrátka

Zdraví lidé si mohou v létě pochutnávat na všech výpěstcích ze zahrady, bohužel cukrovkáři široký výběr nemají, protože jim jsou některé produkty zapovězené. Zákeřná cukrovka ovlivňuje život a jídelníček každého desátého Čecha, přičemž počet diabetiků každoročně vzrůstá. Co si mohou dát při letní procházce zahradou cukrovkáři? Jaké ovoce pacientům s inzulínovou rezistencí neublíží? Čemu je lepší se vyhnout a proč?

Cukrovka jako strašák moderní doby

Údaje Ústavu zdravotnických informací a statistiky ČR jsou nekompromisní, podle dat odborníků trpí v České republice diabetem asi milion lidí, přičemž počty stoupají v nejstarší, ale i ve střední populaci. Předním důvodem pro rozvoj tohoto onemocnění jsou nadváha a obezita, které nejsou jen estetickým problémem tlouštíků, ale přináší zdravotní obtíže. Kila navíc zhoršují pohyb, tíží klouby, zatěžují srdce a trávicí systém, mimo to narušují metabolismus sacharidů. Vlivem toho dochází k rozvoji inzulínové rezistence, posléze cukrovky 2. typu.

Zdroj obrázku: Freepik

Střídmost a rozumné mlsání

Co si budeme namlouvat, léto je časem požitkářství u stolu venku nebo během různých večírků a venkovních akcí. Pacienti s cukrovkou však nesmí zapomínat na střídmost, přičemž některých kulinářských požitků by se měli vzdát, aby se jejich zdravotní stav nezhoršil. Základem je dodržovat doporučený jídelníček s vysoce výživnými výrobky a naopak vyřadit produkty s mnoha kaloriemi, ale mizivým množstvím cenných látek. U ovoce je nutné vyhodnotit obsah cukrů a ostatních látek, jako jsou vláknina nebo vitamíny. Jaké zahradní ovoce volit při cukrovce?

Jahody a rybízy

Mezi nejběžnější zahradní ovoce patří bezpochyby jahody a rybízy. Tuzemské jahody mají vysoký obsah vlákniny, jsou vhodné pro zlepšení metabolismu i trávení. Obsahují sice fruktózu, ale menší miska jahod je vhodnou svačinkou i pro cukrovkáře. Dalším oblíbeným letním ovocem je rybíz, u kterého je vhodné volit spíše bílé a červené druhy, které mají méně ovocného cukru. Dále se vyplatí sáhnout po méně sladkém ovoci s vysokou dávkou vlákniny, jako jsou ostružiny, maliny, borůvky, angrešt a třešně. Naopak nejsou vhodné sladké višně, švestky nebo hroznové víno.

Zdroj: https://www.kinetikwellbeing.com/the-best-summer-fruits-and-vegetables-for-diabetics/
.

Doporučené články