Jedná se o jednu z nejzdravějších polévek. I když je kyselá, neokyseluje tělo, naopak reguluje pH, pomáhá imunitě, podporuje trávení a pozitivně ovlivňuje střevní mikrobiom. Doporučuje se při užívání antibiotik, jako lék na nachlazení a kocovinu.
Hlavní složku polévky tvoří přirozeně fermentovaný kvásek. Bakterie mléčného kvašení, které obsahuje, neutralizují toxické dusičnany a dusitany. Kvásek ovlivňuje správné fungování jater a žlučníku, najdeme v něm vlákninu, která čistí střeva, zasytí a reguluje metabolismus. Dále jsou zde vitamíny B1 a B2, E a PP (niacin), které mají příznivý účinek na nervový systém a správné fungování svalů. Nechybí zinek (na snížení cholesterolu), měď, draslík (dobrý pro srdce), mangan a vápník (stavební kameny kostí a svalů). Obsažená kyselina mléčná reguluje pH ve střevech, což má příznivý vliv na trávení a imunitní systém.
Kdo by polévku neměl jíst?
Kvásková polévka z fermentované žitné mouky je zdravá, pokud se jí s mírou. Obezřetní by při konzumaci měli být lidé s aterosklerózou, vysokým cholesterolem a hypertenzí. Nevhodná je pro pacienty s žaludečními vředy a gastroezofageálním refluxem, u kterého zhoršuje příznaky. Trpíte-li chronickými onemocněními trávicího traktu, poraďte se o konzumaci s lékařem.
Recept na kváskovou polévku
Suroviny pro domácí žitný kvásek:
- 500 ml vařené vody,
- 6 lžic žitné mouky (nejlépe celozrnné),
- 6 stroužků česneku,
- 4 bobkové listy,
- 5 zrn nového koření.
Nasypte mouku do čisté a suché nádoby, přilijte vodu, přidejte oloupané stroužky česneku, bobkový list a nové koření. Míchejte a zakryjte gázou. Odložte stranou na tmavé, teplé místo. Alespoň jednou denně kvásek promíchejte čistou lžící. Kvásek je připraven k použití po sedmi dnech, kdy začne příjemně vonět a má kyselou chuť. Pokud nespotřebujete všechen kvásek, můžete ho uložit do lednice, ale nejprve nezapomeňte vyndat česnek, bobkový list a nové koření. Vydrží dva týdny.
Zdroj: https://pronounced.ie/sour-rye-soup/, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5890289/, https://ilovecooking.ie/recipe-items/100-rye-sourdough/, https://www.bethimmanuel.org/articles/leaven-and-passover