Každá země má svůj typický sváteční pokrm

Každý sváteční pokrm má svou vlastní příběh a historii, která často odráží kulturní tradice a hodnoty daného místa. Zde jsou některé příběhy a historie za jednotlivými svátečními pokrmy:

1. Vánoční krůta (USA)

Tradiční vánoční krůta v USA má kořeny v anglických a nizozemských tradicích. V roce 1621 osadníci na lodi Mayflower uspořádali první Díkůvzdání a podávali krůtu, kterou jim pomohli lovit a připravit původní američtí obyvatelé, kteří byli známi jako Wampanoagové. Tato tradice pokračovala a stala se symbolem Vánoc v Americe.

2. Sushi (Japonsko)

Sushi má původ v Japonsku a jeho historie sahá až do 8. století. Původně bylo sushi způsobem konzervace ryb pomocí kyseliny mléčné a rýže. Postupem času se výroba sushi zdokonalovala, až se vyvinuly různé druhy sushi, včetně nigiri, sashimi a maki. Sushi se stalo celosvětově oblíbeným jídlem a symbolizuje japonskou kuchyni.

Doporučený článek:  Po vypití kávy stoupá potřeba jít na toaletu. Tyto účinky na organismus jsou přirozené

3. Pavo relleno (Španělsko)

Vánoční pavo relleno, tedy plněná krůta, je tradičním pokrmem ve španělských domácnostech během Vánoc. Tato tradice má kořeny ve středověké Evropě a byla přinesena do Španělska během středověkého období reconquista. Španělé si přinesli kulinářské vlivy z různých kultur a začali připravovat pavo relleno, které se stalo oblíbeným vánočním pokrmem.

Zdroj obrázku: Freepik

4. Panettone (Itálie)

Panettone, sladký vánoční chléb, má původ v Lombardii v Itálii. Historie panettone sahá až do středověku, kdy se začal pečit s použitím sušeného ovoce, ořechů a citrusové kůry. Panettone se stalo symbolem italských Vánoc a nyní je oblíbeným dezertem po celém světě.

Doporučený článek:  Do mikrovlnné trouby je vhodné vkládat pouze doporučené druhy nádobí

5. Kari (Indie)

Kari je tradiční indické jídlo, které má tisíce let historie. Vzniklo v oblasti jižní Indie, kde byly k dispozici mnoho druhů koření a bylin. Historicky bylo kari připravováno s různými druhy masa nebo zeleniny a bylo oblíbeným pokrmem během svátků a oslav. Dnes je kari populární po celém světě a existuje mnoho různých variant tohoto pokrmu.

6. Tamales (Latinská Amerika)

Tamales jsou tradičním pokrmem v mnoha zemích Latinské Ameriky a mají kořeny v prékoloniální době. Tamales byly původně připravovány na sváteční příležitosti a byly často podávány na oslavách. Tradičně se připravují z kukuřičného těsta, do kterého se zabaluje náplň (maso, zelenina, sýr) a poté se balí v listech kukuřice a vaří. Tamales jsou oblíbeným svátečním pokrmem na Día de los Muertos (Den mrtvých) a dalších slavnostech.

Doporučený článek:  Vyrazit do lesa na borůvky může skončit i fatálně. Stačí udělat jednu malou chybu

Každý sváteční pokrm má svou jedinečnou historii a příběh, který odráží kulturní dědictví a tradice daného místa. Tyto pokrmy jsou často spojeny s rodinnými oslavami a zvláštními příležitostmi, které zdůrazňují význam svátků a poskytují lidem příležitost sdílet a slavit společně.

Zdroj: https://www.cda.co.uk/blog/weird-wonderful-christmas-food-from-around-the-world/
.

Doporučené články