Každý sváteční pokrm má svou vlastní příběh a historii, která často odráží kulturní tradice a hodnoty daného místa. Zde jsou některé příběhy a historie za jednotlivými svátečními pokrmy:
1. Vánoční krůta (USA)
Tradiční vánoční krůta v USA má kořeny v anglických a nizozemských tradicích. V roce 1621 osadníci na lodi Mayflower uspořádali první Díkůvzdání a podávali krůtu, kterou jim pomohli lovit a připravit původní američtí obyvatelé, kteří byli známi jako Wampanoagové. Tato tradice pokračovala a stala se symbolem Vánoc v Americe.
2. Sushi (Japonsko)
Sushi má původ v Japonsku a jeho historie sahá až do 8. století. Původně bylo sushi způsobem konzervace ryb pomocí kyseliny mléčné a rýže. Postupem času se výroba sushi zdokonalovala, až se vyvinuly různé druhy sushi, včetně nigiri, sashimi a maki. Sushi se stalo celosvětově oblíbeným jídlem a symbolizuje japonskou kuchyni.
3. Pavo relleno (Španělsko)
Vánoční pavo relleno, tedy plněná krůta, je tradičním pokrmem ve španělských domácnostech během Vánoc. Tato tradice má kořeny ve středověké Evropě a byla přinesena do Španělska během středověkého období reconquista. Španělé si přinesli kulinářské vlivy z různých kultur a začali připravovat pavo relleno, které se stalo oblíbeným vánočním pokrmem.
4. Panettone (Itálie)
Panettone, sladký vánoční chléb, má původ v Lombardii v Itálii. Historie panettone sahá až do středověku, kdy se začal pečit s použitím sušeného ovoce, ořechů a citrusové kůry. Panettone se stalo symbolem italských Vánoc a nyní je oblíbeným dezertem po celém světě.
5. Kari (Indie)
Kari je tradiční indické jídlo, které má tisíce let historie. Vzniklo v oblasti jižní Indie, kde byly k dispozici mnoho druhů koření a bylin. Historicky bylo kari připravováno s různými druhy masa nebo zeleniny a bylo oblíbeným pokrmem během svátků a oslav. Dnes je kari populární po celém světě a existuje mnoho různých variant tohoto pokrmu.
6. Tamales (Latinská Amerika)
Tamales jsou tradičním pokrmem v mnoha zemích Latinské Ameriky a mají kořeny v prékoloniální době. Tamales byly původně připravovány na sváteční příležitosti a byly často podávány na oslavách. Tradičně se připravují z kukuřičného těsta, do kterého se zabaluje náplň (maso, zelenina, sýr) a poté se balí v listech kukuřice a vaří. Tamales jsou oblíbeným svátečním pokrmem na Día de los Muertos (Den mrtvých) a dalších slavnostech.
Každý sváteční pokrm má svou jedinečnou historii a příběh, který odráží kulturní dědictví a tradice daného místa. Tyto pokrmy jsou často spojeny s rodinnými oslavami a zvláštními příležitostmi, které zdůrazňují význam svátků a poskytují lidem příležitost sdílet a slavit společně.
Zdroj: https://www.cda.co.uk/blog/weird-wonderful-christmas-food-from-around-the-world/