V naší zemi jsou z nakládaných potravin známé pouze okurky, ale v korejské kuchyni je na výběr z větší škály. Mezi nejoblíbenější patří kimči. Je to jedna z nejpopulárnějších siláží a patří mezi jedno z nejzdravějších jídel na světě. Pokud máte možnost, určitě zařaďte toto jídlo do svého jídelníčku.
Zdravotní vlastnosti
Kimči je považováno za jedno z nejzdravějších jídel na světě. Za prvé se jedná o siláž, která přirozeně podporuje imunitu. Kimči obsahuje mnoho druhů probiotických bakterií, zejména bakterii kyseliny mléčné. Četné bakteriální kultury nacházející se v siláži jsou přírodní probiotika a mají pozitivní vliv na bakteriální flóru střev, čímž se posiluje imunita celého těla.
Kimči podporuje trávení a přispívá k regulaci funkce střev. Je to produkt s nízkým obsahem kalorií a produkt, který vám může pomoci zhubnout. Studie prokázaly, že kimči pozitivně ovlivňuje funkci jater, zlepšuje detoxikaci. Podle některých studií může jedení korejské pochoutky přispět ke snížení rizika srdečních chorob, mimo jiné snížením hladiny cholesterolu a snížením zánětu.
Vliv na tělo
Odborníci také spojují konzumaci kimči se snížením krevního tlaku a cukru. Kimči také posiluje zrak. Ve 100 g kimči je obsaženo až 18 procent denní dávky vitamínu A. Jíst korejské kysané zelí také pozitivně ovlivňuje vzhled. Obsahuje přísady, které posilují vlasy a nehty, jakož i přísady, které jsou dobré pro pokožku.
Ne každý by však měl sahat po kimči. Není vhodné pro lidi, kteří trpí peptickým vředovým onemocněním, refluxním onemocněním, syndromem dráždivého tračníku nebo hypertenzí. Kimči je skvělé jako předkrm i jako hlavní chod. Může se s ním zacházet jako se salátem k večeři. Ale k snídani a večeři, například v sendviči, to bude skvělý doplněk.
Zdroje: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5895381/ https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC9180131/ https://www.webmd.com/diet/health-benefits-kimchi