Internet pravidelně dobývají vychytané recepty, takže si každý gurmán přijde na své. Existuje třeba hned několik způsobů, jak připravit kávu. Rekordy v oblíbenosti v současné době trhá káva s přídavkem toniku, citronu nebo soli. V poslední době ale získává na popularitě i tradiční vietnamská metoda, která potěší nejen milovníky kávy, ale i milovníky sladkého.
Spojení kávy a dezertu
Vietnam se řadí mezi kávové giganty. V produkci sice nedokáže porazit Brazílii, která v současné době stojí asi za třetinou všech produkovaných kávových zrn, ale své věrné fanoušky má po celém světě. Nejoblíbenějším druhem kávy z této oblasti je robusta, která je mezi znalci oceňována pro velmi intenzivní chuť a poměrně vysoký obsah kofeinu.
Málokdo ví, že za vznikem kávy ve Vietnamu stojí Francouzi. Vynalezli totiž nástroj, který je nedílnou součástí obřadu vaření kávy ve Vietnamu. Větší oblibě se ale těší nevšední přidaná ingredience, která má k naší kultuře mimořádně blízko. Kávu lze totiž obohatit o kogel mogel, který spojí voňavou kávu se sladkým dezertem.
Jak kávu připravit?
Tradiční vietnamská káva se připravuje z kondenzovaného mléka, ale klidně si ji můžete přizpůsobit vlastním chuťovým pohárkům a použít místo něj smetanu. Káva pak nebude tolik sladká. Potřebovat budete dvě zarovnané lžíce čerstvě umleté kávy, tři žloutky, 4 lžíce slazeného kondenzovaného mléka nebo sladké 12% smetany a cukr podle chuti.
K přípravě kávy můžete použít klasický překapávač. Nasypte do něj kávu a zalijte malým množstvím vlažné vody. Počkejte pár vteřin a dolijte vroucí vodou. Nechte kávu překapat. Tři vejce krátce spařte v horké vodě a oddělte žloutky od bílků. Ke žloutkům přidejte cukr a ušlehejte do pěny. Postupně přilévejte mléko nebo smetanu. Nakonec hmotu pomalu přilévejte do kávy tak, aby zůstala na povrchu. Pak už si můžete vychutnávat báječnou kávu.
Zdroj: https://eatbetterfeelhappy.com/2020/04/21/kogel-mogel-coffee-ketofriendly/