Dokonale křupavé okurčičky jsou pýchou každé kuchařky. S osvědčeným receptem se podaří i vám

Klasické nakládačky, nakládané s křenem nebo na kari, či snad s hořčičným semínkem? Zavařeniny jsou možností, jak si v době drahé zeleniny vychutnat křupavé kousky a vzpomenout na letní sběr různých druhů ze zahrádky. Nakládané okurky ozvláštní bramborový salát či chlebíčky, dodají šmrnc omáčce i sendviči, ale skvěle chutnají též samotné nebo k uzeninám a sýrům. A jak si připravit nakládané křupavé okurky do zásoby? Ideálně podle osvědčeného receptu, který znaly už naše babičky!

Nakládané okurky, které nezměknou

Není asi nic horšího, než když jsou kyselé okurky změklé a chutnají mdle. Pravé nakládačky musí křupat a být lehce sladkokyselé nebo nakyslé, ale zase ne moc, protože příliš octa škodí. Takové okurky jsou pak pýchou pěstitelů i kuchařek, které připravovaly nálev a okurky s veškerou péčí nakládaly spolu se zeleninou a kořením. Sladkokyselé okurky podle dávného receptu se hodí jako příloha k obědu i k večeři, do obložených housek a do salátů nebo pomazánek. Jak se připravují, aby zůstaly pěkně křupavé, a jak docílit toho, aby měl nálev příjemnou chuť?

Doporučený článek:  V sychravých dnech zahřejí nejlépe vydatné polévky. Nechte se unést podzimní chutí

Ingredience:

Co budete na přípravu nakládaných okurek potřebovat? Kromě zavařovacích sklenic a víček si připravte:

  • malé okurky,
  • nové koření,
  • hořčičné semínko,
  • bobkový list,
  • celý černý pepř,
  • mrkev,
  • cibuli,
  • česnek,
  • kopr,
  • křen.

Na nálev:

  • 3 litry vody,
  • 500 ml lihového kvasného octa,
  • 10 lžic cukru,
  • 3 lžíce soli.
Zdroj obrázku: Freepik

Postup přípravy

Na začátku se musí dokonale vymýt sklenice a prolít vařící vodou z rychlovarné konvice, poté se musí nechat vyschnout. Mezitím se oloupe mrkev a nakrájí na plátky, stejně jako cibule. Na dno suché zavařovačky se vloží tři kuličky nového koření, čtyři kuličky pepře, pár hořčičných semínek, bobkový list, oloupaný stroužek česneku, plátek mrkve, malá cibule (případně půlka nebo větší čtvrtka), asi centimetr oloupaného křenu a snítka kopru.

Doporučený článek:  Orchidej si zaslouží to nejlepší. Díky výživné svačince se zanedlouho obsype barevnými květy

Na připravenou směs se naskládají okurky svisle jedna vedle druhé širší stranou dolů. Během pěchování okurek do sklenic se připraví nálev. Do hrnce se vlije voda, přisype se cukr a sůl. Po dosažení varu se přilije ocet a opět se přivede k varu. Následně se ještě horký nálev nalije na okurky a sklenice se pevně uzavřou dokonale čistým víčkem. Okurky se sterilují ve vodě v hrnci při teplotě asi 80 stupňů Celsia po dobu přibližně 15–20 minut, dokud nezmění barvu. Na závěr se otočí dnem vzhůru a nechají vychladnout, skladují se ve sklepě a mohou se jíst po dvou měsících.

Zdroj: https://southerneatsandgoodies.com/pickled-cucumbers/
.

Doporučené články