Vlašské ořechy jsou sice kaloricky hodnotné, ale nemělo by se na ně zapomínat. Mají spoustu vlastností, které jsou vašemu tělu prospěšné. Můžete si z nich vyrobit například tinkturu, která se ale dělá ze zelených ořechů, které se sklízejí do poloviny července. Jaké vlastnosti tedy vlašské ořechy mají?
Omega-3 mastné kyseliny jsou devízou ořechů
Vlašské ořechy jsou bohatým zdrojem spousty vitaminů a také minerálních látek a dalších živin, které tělo potřebuje ke správnému fungování. Kyselina listová, vitaminy skupiny B jsou tu v největším zastoupení. Ořechy si dejte také v případě, že máte menší problémy se srdcem. Snižují hladinu cholesterolu a poradí si také s vysokým krevním tlakem. Neohrozí vás infarkt ani mrtvice.
Ořechy jsou také plné mastných kyselin a také polyfenolů, které působí proti rakovinným buňkám a vaše zdraví bude chráněno. Nervová soustava bude podpořená právě tím, že budete jíst vlašské ořechy. Zpomalí se proces stárnutí a pozitivní vliv mají ořechy na trávicí systém, který bude fungovat mnohem lépe. Vlašské ořechy se pak používají také v kosmetickém průmyslu.
Jsou vlašské ořechy zdravé pro každého?
Navzdory tomu, že mají ořechy tolik skvělých vlastností, nejsou vhodné pro každého. Pozor by si měli dávat lidé nejen s alergií nebo pro ty, kteří mají ledvinové kameny. Můžete si z nich vyrobit například tinkturu, nedělá se ale ze zralých ořechů, ale z těch, které jsou zelené. Poradíme recept, který zvládnete i vy doma. Vlašské ořechy se hodí především pro mastnou pleť nebo pleť zničenou akné nebo jinými nedokonalostmi.
K výrobě tinktury potřebujete 30 kousků ořechů, litr vodky, sklenici cukru a 1,5 sklenice vody. Nejdříve si připravte zavařovací sklenici, do které nasypte nasekané ořechy. Nalijte vodku na vlašské ořechy, které musí být potopené. Můžete přidat i několik hřebíčků, a směs pak nechte na slunném místě. Nakonec slijte vodku, svařte cukr s vodou a tinkturu nalijte do lahví.
Zdroj: https://www.healthline.com/nutrition/benefits-of-walnuts