Proč je tolik obézních dětí nebo proč už ti nejmenší trpí cukrovkou a vysokým krevním tlakem? Podle odborníků je nutné nastavit správný jídelníček hned po narození a striktně jej dodržovat v kojeneckém a batolecím období. Správný jídelníček umožní dítěti optimální vývoj a dodá potřebné živiny, vitamíny a minerály. Jak by měl v různých vývojových fázích vypadat?
Novorozenecký a kojenecký věk
Jak by měla vypadat strava prvních dvanáct měsíců dítěte? První půlrok by mělo být základním kamenem mateřské mléko, které může být nahrazeno umělým. Poskytuje dostatek tekutin, sacharidů, tuků i dalších živin pro správný rozvoj. Obsahuje vitamíny a minerály, které jsou nezbytné pro psychomotorický vývoj. Od 5. měsíce věku lze začít s příkrmy na doporučení dětské lékařky, nejpozději o měsíc později by kojenec měl začít ochutnávat první nemléčnou stravu – zeleninu, ovoce, maso. Vše by mělo mít kašovitou konzistenci, protože děťátko ještě neumí žvýkat a lépe se mu bude jídlo trávit. Ideální je podávat pět menších porcí denně.
V prvním roce pevně daný režim
Jak by mělo stravování probíhat po prvních narozeninách? Důležité je přidávat jednotlivé chutě, aby se mohlo dítě seznamovat s rozmanitostí pokrmů. Stravovací režim by měl sestávat z pěti jídel denně (tří hlavních a dvou doplňkových), která by měla být podávána vždy ve stejnou dobu. Dítě bude klidné, nebude mít hlad a nastaví si správně fungování metabolismu. Porce by měly zahrnovat asi 200 gramů ovoce a 400 gramů zeleniny denně, přičemž se počítá dušená, vařená i obsažená v polévkách.
Ideální jídelníček z pohledu kalorií
Rodiče často u nejmenších dětí tápou ohledně velikosti porcí, správně nastavené množství i čas podávání pomohou vyhnout se zdravotním obtížím v pozdějším věku. Snídaně by měla zahrnovat asi čtvrtinu kalorií určených na den, možností je podat dítěti kaši spolu s vařeným nebo dušeným ovocem. Svačina by měla sestávat z desetiny denní dávky kalorií, ideální je doma připravená ovocná přesnídávka. Pro oběd je vyhrazena třetina kalorií, může se jednat o polévku a hlavní chod s masem. Pro odpolední svačinu je rezervováno 15 procent kalorií, na večeři zbývá posledních 20 procent. Zatímco svačina může být opět ovocná, večeře by měla být lehčí a stravitelnější, ideální je dušená zelenina.
Zdroj: https://www.apollocradle.com/preggo/diet-nutrition-of-newborn/