Slunečnicový olej je nutné konzumovat s mírou, i tak je v mnohém cennější než jiné druhy

Před dvaceti lety byl slunečnicový olej na výsluní, dovážel se ze zahraničí a byl považován za nejlepší. Postupem doby jej vystřídaly oleje olivový a řepkový, které vévodí středomořské kuchyni a jsou vhodné do studené i teplé kuchyně. Proč by se neměl slunečnicový zcela zatracovat, i když se nehodí na smažení? Jaké výhody má oproti ostatním druhům?

Sytě žlutý jako slunce

Slunečnicový olej je temně žlutý, právě pro jeho barvu byl v minulosti tolik oblíbený. Vyrábí se ze slunečnicových semínek a je určený pro použití v potravinářství nebo v kosmetice. Technologii přivezli z Anglie Španělé, kde je lisování ze semen známé už z počátku 18. století. Slunečnicový olej obsahuje vitamíny, především vitamín E, a nenasycené mastné kyseliny včetně stearové, palmitové, linolové nebo olejové. Právě omega-6 mastné kyseliny tvoří 56 až 61 procent celkového obsahu, proto po konzumaci ve větším množství dochází ke zvýšení krevního tlaku, k rozvoji zánětů nebo ke vzniku aterosklerózy.

Doporučený článek:  Sladká limonáda osvěží, tím však její výhody končí. Pravidelné pití zkracuje život

Nehodí se k pravidelné konzumaci nebo na smažení

Nepříznivý poměr vůči omega-3 mastným kyselinám je důvodem pro omezení konzumace slunečnicového oleje ve prospěch řepkového, lněného nebo olivového. Pravidelné používání tohoto oleje může vést k rozvoji srdečních onemocnění, rakoviny, ale zvyšuje i riziko duševních chorob. Slunečnicový olej se nadto nehodí ke smažení, rychleji se připaluje, protože má nízký kouřový bod a při zahřívání nad 180 °C dochází k uvolňování nebezpečných aldehydů.

Zdroj obrázku: Freepik

Slunečnicový olej si nezaslouží zatracení

To, že na oleji se nedoporučuje smažit, neznamená, že slunečnicový olej nemá žádné výhody. Má, protože obsahuje největší množství vitamínu E, kterému se přezdívá vitamín mládí a je významným antioxidantem, dokonce podporuje mozkové buňky a snižuje riziko demence nebo Alzheimerovy choroby. Je vhodné vybírat slunečnicový olej rafinovaný nebo lisovaný za studena, který má bohatší chuť, a používat jej do studené kuchyně, zejména do zeleninových salátů.

Doporučený článek:  Řeřicha je víc než velikonoční dekorace. Pro své účinky patří do jídelníčku po celý rok

Na pleť i vlasy

Zatímco v kuchyni se musí slunečnicový olej užívat střídmě, v kosmetice žádná omezení nemá. Blahodárně působí na pleť i vlasy, je ideální do domácích pleťových krémů nebo masek, zlepšuje stav vlasů a posiluje kořínky. Slunečnicový olej lisovaný za studena stačí nanést na vlasy a po půl hodině omýt, vlasy budou dokonale hladké, lesklé a vyživené.

Zdroj: https://www.webmd.com/diet/sunflower-oil-good-for-you#1
.

Doporučené články