Tinktura z černého rybízu nedá nachlazení šanci. Připravte si ji v pohodlí domova

Naše prababičky používaly tinkturu z černého rybízu především při nachlazení, bolesti a křečích. Černý rybíz má řadu zdraví prospěšných vlastností – pomáhá snižovat cholesterol a vyrovnávat hladinu glukózy v krvi. Je vhodné přidávat ho do dezertů, připravovat z něj šťávu nebo již zmíněnou tinkturu. Její příprava není náročná.

Proč je černý rybíz tak zdravý?

Černý rybíz je cenným zdrojem vitamínu C, vitamínů skupiny B a vitamínu E. Dále obsahuje železo, draslík, vápník, hořčík a flavonoidy. Navíc má nízký glykemický index a jen velmi málo kalorií, asi 51 na 100 gramů. Posiluje imunitní systém, působí silně antioxidačně a protizánětlivě a složky v něm obsažené regulují krevní tlak a posilují srdce.

Doporučený článek:  Nebojte se exotické chuti kaki. Posílí imunitu a zažene všechny chmury

Sloučeniny obsažené v rybízu účinně regulují hladinu glukózy v krvi a pomáhají snižovat vysokou hladinu cholesterolu. Mírní křeče v břiše a při pravidelné konzumaci chrání ledviny před infekcemi či záněty. Působí také jako diuretikum. Nálev z listů se doporučuje při hyperaktivním trávicím traktu. Z rybízu se nejčastěji vyrábí džemy, šťávy a domácí tinktura na nachlazení.

Zdroj obrázku: Freepik

Jak tinkturu připravit?

K přípravě tinktury z černého rybízu budete potřebovat kilogram černého rybízu, litr silné lihoviny, litr vody a 500 gramů cukru. Do tinktury vybírejte jen zdravé a zralé plody. Zbavte je stopek a omyjte pod tekoucí vodou. Poté je vložte do dvoulitrové zavařovací sklenice, odměřte vodu a nechte ji převařit. Půl litru převařené vody smíchejte s lihovinou a obojí nalijte na ovoce. Sklenici pevně uzavřete.

Doporučený článek:  Brambory mohou zdraví dokonce uškodit. Na jejich přípravě záleží víc, než se zdá

Připravenou směs nechte na teplém místě asi šest týdnů. Po uplynutí této doby ji přes gázu nebo kávový filtr přelijte do jiné skleněné nádoby. Další půllitr vody svařte s cukrem, nechte vychladnout a vlijte do tinktury. Nechte dozrát ještě další dva měsíce na chladném a tmavém místě. Tinktura se nedoporučuje lidem, kteří mají žaludeční vředy nebo trpí překyselením žaludku či hepatitidou.

Zdroj: https://www.drugs.com/npp/black-currant.html, https://alcoreviews.com/black-and-red-currant-tincture-recipes/, https://food-of-dream.com/publication/1962/, https://www.healthline.com/health/health-benefits-black-currant, https://www.webmd.com/diet/health-benefits-black-currant, https://www.sciencedirect.com/topics/agricultural-and-biological-sciences/black-currant, https://www.webmd.com/diet/health-benefits-black-currant, https://cs.wikipedia.org/wiki/Ryb%C3%ADz_%C4%8Dern%C3%BD, https://alcoreviews.com/black-and-red-currant-tincture-recipes/
.

Doporučené články