Tinktura z černého rybízu nedá nachlazení šanci. Připravte si ji v pohodlí domova

Naše prababičky používaly tinkturu z černého rybízu především při nachlazení, bolesti a křečích. Černý rybíz má řadu zdraví prospěšných vlastností – pomáhá snižovat cholesterol a vyrovnávat hladinu glukózy v krvi. Je vhodné přidávat ho do dezertů, připravovat z něj šťávu nebo již zmíněnou tinkturu. Její příprava není náročná.

Proč je černý rybíz tak zdravý?

Černý rybíz je cenným zdrojem vitamínu C, vitamínů skupiny B a vitamínu E. Dále obsahuje železo, draslík, vápník, hořčík a flavonoidy. Navíc má nízký glykemický index a jen velmi málo kalorií, asi 51 na 100 gramů. Posiluje imunitní systém, působí silně antioxidačně a protizánětlivě a složky v něm obsažené regulují krevní tlak a posilují srdce.

Sloučeniny obsažené v rybízu účinně regulují hladinu glukózy v krvi a pomáhají snižovat vysokou hladinu cholesterolu. Mírní křeče v břiše a při pravidelné konzumaci chrání ledviny před infekcemi či záněty. Působí také jako diuretikum. Nálev z listů se doporučuje při hyperaktivním trávicím traktu. Z rybízu se nejčastěji vyrábí džemy, šťávy a domácí tinktura na nachlazení.

Zdroj obrázku: Freepik

Jak tinkturu připravit?

K přípravě tinktury z černého rybízu budete potřebovat kilogram černého rybízu, litr silné lihoviny, litr vody a 500 gramů cukru. Do tinktury vybírejte jen zdravé a zralé plody. Zbavte je stopek a omyjte pod tekoucí vodou. Poté je vložte do dvoulitrové zavařovací sklenice, odměřte vodu a nechte ji převařit. Půl litru převařené vody smíchejte s lihovinou a obojí nalijte na ovoce. Sklenici pevně uzavřete.

Doporučený článek:  Červené rýži se ostatní druhy nevyrovnají. Je mnohem zdravější a chuťově bezkonkurenční

Připravenou směs nechte na teplém místě asi šest týdnů. Po uplynutí této doby ji přes gázu nebo kávový filtr přelijte do jiné skleněné nádoby. Další půllitr vody svařte s cukrem, nechte vychladnout a vlijte do tinktury. Nechte dozrát ještě další dva měsíce na chladném a tmavém místě. Tinktura se nedoporučuje lidem, kteří mají žaludeční vředy nebo trpí překyselením žaludku či hepatitidou.

Zdroj: https://www.drugs.com/npp/black-currant.html, https://alcoreviews.com/black-and-red-currant-tincture-recipes/, https://food-of-dream.com/publication/1962/, https://www.healthline.com/health/health-benefits-black-currant, https://www.webmd.com/diet/health-benefits-black-currant, https://www.sciencedirect.com/topics/agricultural-and-biological-sciences/black-currant, https://www.webmd.com/diet/health-benefits-black-currant, https://cs.wikipedia.org/wiki/Ryb%C3%ADz_%C4%8Dern%C3%BD, https://alcoreviews.com/black-and-red-currant-tincture-recipes/
.

Doporučené články