Jednoduchý kynutý koláč, který se hodí pro návštěvu i k snídani

Tento koláč uspěje u každého člena rodiny. Je skvělou volbou k snídani protože se výborně hodí s máslem nebo džemem. Vychutnat si ho můžete k odpolednímu šálku kávy nebo čaje. Jeho příprava je velmi jednoduchá a rychlá, takže vám nezabere moc času.

Rychlé a jednoduché

Na přípravu koláče budete potřebovat 50 g droždí, 4 vajíčka (jedno k potření), 3/4 šálku cukru, 1 šálek mléka, 3/4 šálku oleje, 5 šálků mouky určené pro pečení. Jako první si připravte kvásek. Droždí pokojové teploty vložte do vysoké skleněné misky. Posypte ho lžící cukru, a když se cukr rozpustí, přidejte půl sklenice vlažného mléka. Dávejte pozor, aby nebylo příliš horké, protože by mohlo zničit kvasinky a těsto nenakyne.

Doporučený článek:  Obírání rybízu usnadní vidlička. Recept na rybízový džem je pak jednoduchý

Kvásek přikryjte a počkejte přibližně 7 minut. Pro přípravu těsta si oddělte bílky od žloutků a odložte je stranou. V misce s vlažným mlékem rozmíchejte žloutky. Následně přidejte připravený kvásek a jemně promíchejte. Nasypte cukr, promíchejte, nasypte mouku a znovu jemně promíchejte. Nakonec pomalu přidejte olej a mouku a vše spolu dobře promíchejte.

Zdroj obrázku: Freepik

Pečení koláče

Když těsto zhoustne, začneme ho hníst jednou rukou, a jakmile získá jednotnou konzistenci, vytáhneme ho na desku posypanou moukou a propracováváme oběma rukama. Posypáme moukou a mísíme, dokud těsto nezačne padat z ruky a nebude zcela jednotné. Potom je vložíme zpět do misky posypané moukou. Zakryjeme utěrkou a necháme ho na teplém místě minimálně hodinu kynout. Když těsto zdvojnásobí svůj objem, jemně ho vypracujeme na velikost pekáče. Pekáč vysteleme pečicím papírem.

Doporučený článek:  Z cuketové úrody připravíme netradiční domácí kečup

Těsto vložíme do formy a vyhladíme ho rukou. Horní část těsta namažeme vyšlehanými bílky. Troubu předehřejeme na 100 stupňů. Po zahřátí vložíme koláč do trouby. Po 10 minutách nastavíme teplotu na 170 stupňů a pečeme ještě 30 minut, dokud těsto mírně nezhnědne. Po upečení vyjmeme koláč z trouby a po vychladnutí jej dáme na mřížku, aby se nezapařil. Hotový koláč můžeme posypat moučkovým cukrem.

Zdroj: https://aadl.org/cooks/8742
.

Doporučené články