Jednoduché sacharidy jsou nejrychlejší cestou k cukrovce a nadváze. Nahraďte je něčím lepším

Sacharidy jsou chemické sloučeniny, které našemu tělu dodávají energii pro každodenní fungování. Přesto je třeba mít na paměti, že v nadměrném množství nejsou zdravé. Mohou totiž způsobit rozvoj cukrovky 2. typu nebo kardiovaskulárních onemocnění. Sacharidy ve stravě se dají nahradit zdravějšími alternativami. Jakými?

Sacharidy nelze vyloučit úplně

Úplné vyloučení sacharidů ze stravy se nedoporučuje, a to zejména při vysoké fyzické aktivitě. V určité míře sacharidy podporují činnost nervové soustavy a zlepšují koncentraci. Omezit bychom měli pouze vysokosacharidové potraviny, jako je bílé pečivo, těstoviny z bílé mouky, brambory a rýže. To jsou tzv. jednoduché sacharidy, které rapidně zvyšují hladinu glukózy v krvi a způsobují náhlé výkyvy. Pokud tělo tuto glukózu nespálí, přemění se na tuk.

Doporučený článek:  Mrkvová šťáva místo ranní kávy je zázrak. Organismus udrží v dokonalé rovnováze

Naopak komplexní sacharidy jsou považovány za zdravé, jelikož se do krevního oběhu vstřebávají pomaleji a postupně. Zaženou hlad na delší dobu a uloží se ve formě zásob energie. Důležitým komplexním sacharidem je vláknina, která snižuje hladinu špatného cholesterolu a podporuje činnost střev. Snižuje riziko rozvoje civilizačních chorob.

Zdroj obrázku: Freepik

Co si dát místo jednoduchých sacharidů?

Místo jednoduchých sacharidů si dopřejte například cizrnu, která je skvělým zdrojem kyseliny listové, hořčíku a vitamínů skupiny B. Navíc má nízký glykemický index. Arašídy obsahují spoustu cenných minerálů a chrání buňky před oxidačním stresem. Zelené fazolky obsahují kromě minerálů také vitamín A, který posiluje zrak a zlepšuje stav vlasů, pokožky a nehtů.

Doporučený článek:  Angrešt pročistí tělo, posílí zrak a podpoří zdraví srdce

V nízkosacharidové dietě mají své právoplatné místo ryby, které by se měly jíst až třikrát týdně. Obsahují omega-3 mastné kyseliny, snižují riziko vzniku neurologických chorob a zabraňují vzniku anémie. Poslední alternativou je květák, který skvěle chutná syrový, vařený i pečený. Je zdrojem vitamínu C a mnoha antioxidantů, zinku, selenu a fosforu.

Zdroj: https://healthyeating.sfgate.com/foods-can-replace-simple-carbs-2856.html
.

Doporučené články