Javorový sirup nahradí cukr, hodí se také do redukčního jídelníčku

Skvělý doplněk k dezertům, palačinkám a zmrzlině, je méně kalorický než med a určitě zdravější než cukr. Řeč je o javorovém sirupu, který je oblíbený hlavně v Severní Americe. Nejenže je chutný, ale obsahuje výživné složky v podobě antioxidantů s protizánětlivými účinky.

Javorový sirup a med

Javorový sirup bývá často srovnáván s medem. Fanoušci sirupu mluví o výhodách, jako například o skutečnosti, že je vždy v tekuté formě a má méně kalorií. Ve 100 g javorového sirupu je asi 260 kcal a ve 100 g medu je energetická hodnota 304 kcal. Oba produkty však mají vysoký glykemický index, a proto nelze nahradit med sirupem ve stravě diabetiků nebo lidí s inzulínovou rezistencí.

Doporučený článek:  Káva snižuje riziko cukrovky a vylepší den. Oblíbené přísady ji ale úplně zničí

Oba produkty však mají cenné zdravotní vlastnosti, které se však poněkud odlišují. Javorový sirup je především bohatým zdrojem vitamínů, minerálů a různých antioxidantů. Med na opačné straně je ceněn pro své protizánětlivé, antibakteriální a imunoprotektivní vlastnosti. Největší rozdíl je ale v chuti, proto je jen na vašich preferencích, které sladidlo si vyberete.

Zdroj obrázku: Freepik

Cukr a sirup

Velké množství lidí, kteří se snaží zhubnout, je překvapeno, když zjistí, že cukr lze jednoduše nahradit javorovým sirupem. Složky tohoto sirupu dokážou dokonce pozitivně ovlivnit účinky hubnutí. Sirup obsahuje hořčík, který zvyšuje redukci tuku, draslík urychluje metabolismus a zinek zase přispěje k ředění lipidů a uhlohydrátů v těle.

Doporučený článek:  Bohaté složení bobů potěší nejen vegetariány. Při správné přípravě nebudou nadýmat

Zajímavým faktem je, že navzdory nižší výhřevnosti a příznivějšímu glykemickému indexu je javorový sirup mnohem sladší než cukr. Důvodem je hlavně obsah fruktózy v sirupu. Proto pokud se staráte o svoji tělesnou váhu, používejte jej s mírou. Javorový sirup obsahuje také rostlinný hormon, který v lidském těle stimuluje sekreci inzulínu přes slinivku břišní a ovlivňuje homeostázu glukózy.

Zdroj: https://www.britannica.com/topic/maple-syrup, https://www.verywellfit.com/maple-syrup-nutrition-facts-and-health-benefits-5100931, https://www.canr.msu.edu/news/maple_syrup_nutritional_facts, https://www.healthline.com/nutrition/maple-syrup, https://glycemic-index.net/maple-syrup/
.

Doporučené články